Neobičan trend! Pet Banjalučana promijenilo i ime i prezime

U toku ove godine zahtjev za promjenu ličnog imena ili prezimena podnijelo je 115 Banjalučana, od kojih se pet odnosilo na kompletnu promjenu imena i prezimena, podaci su Odjeljenja za opštu upravu.

Prema njihovim podacima, u toku 2023. godine provedeno je 115 postupaka za promjenu ličnog imena (kompletnog ličnog imena ili samo imena ili samo prezimena), od kojih 12 se odnosilo samo na promjenu imena, pet na promjenu kompletnog ličnog imena (i ime i prezime), a 98 postupaka na promjenu prezimena.

Kako navode, u devet slučajeva za maloljetno dijete roditelji su tražili promjenu prezimena.

“Postupak promjene ličnog imena za maloljetno dijete može biti sproveden po sporazumnom zahtjevu oba roditelja, ili na zahtjev jednog od roditelja, usvojilaca ili staratelja, uz saglasnost nadležnog organa starateljstva”, navode iz Gradske uprave.

Kako dodaju, ako su u pitanju promjene ličnog imena za djecu stariju od deset godina, neophodna je i njihova saglasnost, koja se u pravilu daje pred službenikom na zapisnik.

Kako su dodali, promjena ličnog imena je pravo građanina i može se izvršiti isključivo pod uslovima propisanim Zakonom o ličnom imenu, tako da građani uopšte nisu obavezni navoditi razloge koji su bili odlučujući za promjenu ličnog imena, prenose Nezavisne.

Ističu da državljani Republike Srpske, ali i Federacije BiH koji u Republici Srpskoj imaju prebivalište najmanje jednu godinu, podnose zahtjev nadležnom organu u mjestu prebivališta.

“Ako državljanin Srpske nema prebivalište u ovom entitetu, zahtjev podnosi organu u mjestu gdje je upisan u matičnu knjigu rođenih na teritoriji Srpske”, navode iz Gradske uprave.

Ostavite komentar: