Nenad Talić: Maradona, Pele i Đoković zajedno u banjalučkom Muzeju sporta

Zamislite samo Maradonu na jednoj strani i Pelea na drugoj. Ne postoji sportista koji je nama i javnosti interesantan, a da neće biti postavljeno nešto njegovo. Posjetioci će moći da vide i potpisanu opremu Novaka Đokovića, od patika, reketa pa do znojnice.

Kazao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Sportskog centra “Borik” Nenad Talić povodom najavljene izložbe u Muzeju sporta, gdje će biti izloženi predmeti najvećih domaćih, ali i stranih sportskih imena.

– Ova izložba postaviće Banjaluku, ali i cijelu Republiku Srpsku na svjetsku mapu. Uz pomoć kolekcionara, među kojima je i Boris Vrhovac, kao i banjalučkih porodica Limuna Papića, Marijana Beneša i Sredoje Zekanovića, pravimo nešto što će svima nama biti na ponos. Cilj nam je da Sportski centar “Borik” bude resursni centar sporta u gradu i Srpskoj – dodao je Talić u razgovoru za Glas Srpske.

Šta posjetioci mogu još da očekuju od nove izložbe?

Postavka će biti međunarodnog karaktera u svakom smislu. Imamo predmete popularnih košarkaša Bogdana Bogdanovića, Nikole Jokića, ali regionalnih i svjetskih sportista, Kirila Lazarova, Blanke Vlašić. Biće izloženi i potpisani dresovi Ronalda, Mesija, Tajsona i drugih zvijezda. Ovo će biti svojevrsna “mini-SFRJ” izložba pa ćemo nastojati da postavimo i predmete najznačajnijih sportista svih zemalja regiona.

Muzej je otvoren 2020. godine, kada je bilo najteže zbog pandemije virusa korona koja je zahvatila cijeli svijet. Koliko je bilo teško to ostvariti u tako nezahvalnom momentu?

Muzej sporta pokrenut je iz tekućih sredstava, što mi je bitno. Nismo imali određene grantove iz grada niti druge pomoći planirane u budžetu. Štedjeli smo i, između ostalog, zbog epidemiološke situacije, te smo uspjeli da napravimo savremen muzej sporta. Prošle godine otvorili smo i “Borikov spomenar” u koji se svi oni koji znače u sportu, kulturi, umjetnosti mogu upisati i da ostane njihov trag. Nastojimo da motivišemo sportiste, da vide da se može uspjeti iz Banjaluke, a sa druge strane, želimo da privučemo turiste u grad, ali i u naš centar.

Planirano je još oko 20 tematskih izložbi u Muzeju sporta. Kakvi su Vam još planovi za ovu godinu?

Da, te izložbe biće posvećene ljudima sa ovih prostora koji su bili dio velikih sportskih događaja, a obilježićemo i godišnjice fudbalskog i rukometnog kluba Borac. Volio bih i da osavremenimo fasadu na “Boriku”. Naši gosti su hvalili unutrašnjost dvorane i akustiku, kojoj ne odgovara spoljašnjost. Želimo i da osavremenimo stolice. Prijavićemo se na međunarodne projekte, a očekujemo i pomoć ministarstva i grada. Plan nam je i da napravimo najbolju teretanu u gradu.

Vaša ustanova je jedna od rijetkih koje su prethodnu godinu završile rezultatom iznad očekivanja, kako ste to uradili?

Ne možemo 2020. godinu porediti sa 2019, koja je bila sjajna, ali smo proteklu, koja je bila teška za sve, završili bolje od ostalih godina i u svakom smislu. Iako još nije završena finansijska godina, znamo da smo pozitivno završili godinu i nismo probili budžet. Obnovili smo svlačionice, zamijenili bojlere, otvorili najmoderniju kuglanu u regionu sa šest staza i mnoge druge stvari. Renovirali smo baštu u “Boriku” od novca koji donosi naše ugostiteljstvo, te izbjegli opterećenje gradskog budžeta.

Lani je održan 45. turnir u malom fudbalu iako su mnoga slična takmičenja u regiji otkazana. Zašto ste se odlučili na taj potez?

Razgovarali smo sa ljudima koji su radili na organizaciji i bili su za to da se održi. Mi smo rizikovali, a za uzvrat dobili smo još kvalitetnije ekipe zbog uspjeha iz 2019. godine. Prvi put televizija je direktno prenosila sve utakmice, a bile su strimovane i putem “Jutjuba”. Ništa ne bi bilo moguće bez ljudi koji su prepoznali naš kvalitetan rad te nam pomogli i donacijama.

Direktor ste “Borika” skoro dvije godine, kakva je Vaša vizija budućnosti kao i unapređenja rada i pozitivnog poslovanja?

Mnoge stvari finansirane su iz vlastite zarade. Štedjeli smo, a istovremeno punili gradski budžet. Želimo da se takmičimo, radimo, da sami zarađujemo i da to iskoristimo za razvoj objekata. Potrebno je težiti da javne ustanove, koje to, naravno, mogu, traže što više izvora sopstvenog prihoda, a da se odvajaju od budžeta grada, da ga rasterete i otvore nova radna mjesta. Mnoge firme su imale gubitke, ali radom, donacijama prijatelja i klubova uspjeli smo da se izborimo i da nastavimo dalje.

Donacije

ABA 2 liga nedavno je završena, a sportisti su igrali na renoviranom parketu. To je jedna od vrednijih donacija za SC “Borik”?

Da, to je najvažnija donacija “Boriku”. Jedan dio je nov, a kompletan je izbrušen i prelakiran. ABA dva liga je regionalno takmičenje. Banjaluka je zahvaljujući klubovima Borac i Igokea i nama kao sportskom centru dobila domaćinstvo to­g takmičenja. Ove godine dobili smo nekoliko vrijednih stvari, toteme, jarbole, LED displeje, a imamo obećanje da bismo na ljeto mogli da uradimo i kompletnu restauraciju podova.

 

 

 

 

Ostavite komentar: