Neizvjesno imenovanje novog načelnika za planiranje razvoja Banjaluke

Maja Jovanović, kadar DNS, predložena je za načelnika Odjeljenja za loklani ekonomski razvoj, ali još nije jasno da li će njeno imenovanje na tu poziciju dobiti potrebnu podršku odbornika.

Banjaluka će iz drugog puta pokušati izabrati novog načelnika LERA, a imenovanje bi trebalo da se nađe na idućem zasjedanju gradskog parlamenta 11. decembra.

Praksa ovog saziva je da uz predloženi dnevni red sa pitanjima koja će razmatrati odbornici obično ide i usaglašen stav skupštinske većine, ali u ovom slučaju nije tako.

Iz najbrojnije stranke SNSD, koja u Skupštni grada ima 13 odbornika, nismo uspjeli dobiti jasan odgovor o ovom pitanju.

Gradonačelnik i predsjednik GO SNSD Igor Radojičić nije želio da se izjasni da li će ova stranka podržati imenovanje Jovanovićeve.

– Jedan kandidat je bio na konkursu, ispunjavao je potrebne uslove i predložen je Skupštini grada. Pošto su načelnici gradska vlada i za imenovanje svakog načelnika mora postojati skupštinska većina, mi ćemo imati koalicione razgovore oko podrške novom kandidatu za načelnika – naveo je Radojičić.

Slično je i sa DEMOS-om, koja je druga po brojnosti u gradskom parlamentu, sa 6 odbornika.

Predsjednik GO ove stranke Slobodan Stanarević nije mogao potvrditi da li će DEMOS podržati novog kandidata za načelnika LERA.

– Imaćemo u narednom periodu sastanak kluba na kojem ćemo odlučiti da li ćemo podržati prijedlog za načelnika ovog Odjeljenja – rekao je on.

Prethodni pokušaj za imenovanje načelnika ovog odjeljenja nije bio uspješan. Za taj posao je bila predložena Slobodanka Šormaz, koja je zaposlena u Gradskoj upravi u Odjeljenju komunalne policije, ali koja se, izgleda, nije uklopila u stranačku raspodjelu funkcija u Gradskoj upravi, jer je od prisutnih odbornika 17 bilo uzdržano, a jedan protiv. Njeno imenovanje tako nije dobilo potrebnu podršku.

Prema nezvaničnim informacijama, Šormazova je predložena na ovu funkciju samo da bi se zadovoljila forma.

– DNS insistira da na ovu funkciju dođe Maja Jovanović, ali ona na prethodnom konkursu nije ispunjavala potrebne uslove. Pošto je konkurs već bio raspisan predložen je onaj kandidat koji se pojavio na intervjuu i koji je zadovoljavao uslove, a to je u ovom slučaju jedino bila Šormazova – tvrdili su ranije dobro upućeni u ovo pitanje.

Tom prilikom su objasnili da je prijedlog za njeno imenovanje upućen u skupštinsku proceduru, gdje nije dobio podršku odbornika, jer je to bio jedini način da se ponovi konkursna procedura sa uslovima koji idu na ruku kandidatu kojeg na toj funkciji želi da vidi DNS.

Ovo načelničko mjesto je ostalo upražnjeno u maju nakon što je tu funkciju napustio kadar SNSD Radenko Laketić zbog odlaska na novo radno mjesto – izvršnog direktora za komercijalne poslove u “Šumama Republike Srpske”. Ubrzo je kao vršilac dužnost imenovan Srđan Mijatović, takođe kadar SNSD, koji je, prema ranijim spekulacijama, tu trebao ostati i nakon provedene konkursne procedure, koja se posmatrala kao puka formalnost. Ali, u međuvremenu se situacija promijenila. Iako ovo načelničko mjesto po koalicionom dogovoru pripada partiji s najviše odbornika u Skupštini grada, zbog „mira u kući“ SNSD prepušta ovu poziciju koalicionom partneru DNS, koji je nakon raskola u sopstvenim redovima ostao bez dva načelnička mjesta, jer su njihovi ljudi na tim pozicijama otišli u redove DEMOS.

Profesor

Maja Jovanović je po zanimanju profesor srpskog jezika. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu političkih nauka, smjer Međunarodni odnosi.

U njenoj biografiji je navedeno da je stekla radno iskustvo radeći 5 godina na poslovima stručnog saradnika za odnose sa javnošću, u Demokratskom narodnom savezu, zatim je radila na poslovima sa visokom stručnom spremom u Republičkoj upravi za igre na sreću, a potom u JU „Zavod za zapošljavanje“.

 

Izvor.(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: