“Nedostaje oko 15 miliona maraka”: O rebalansu budžeta u septembru

21.08.2020. | 07:36

Bez obzira na pad budžetskih prihoda, zbog ekonomske krize uzrokovane korona virusom, sva kapitalna ulaganja planirana u ovoj godini biće isfinansirana i realizovana, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić poslije jučerašnjeg Kolegijuma Skupštine grada.

Na ovom kolegijumu je dogovoreno da naredna sjednica gradskog parlamenta bude održana 2. septembra, a na obimnom dnevnom redu biće razmatrane 104 tačke.

Na obimnom dnevnom redu iduće sjednice Skupštine biće razmatrane 104 tačke.

“Na ovoj sjednici biće razmatran rebalans budžeta za ovu godinu, čiji je okvir 155 miliona maraka i niz dokumenata i programa u vezi sa budžetom”, rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da je procjena pada poreskih i neporeskih prihoda oko 12 odsto ili 15 miliona maraka i manji je u odnosu na ono što je bilo planiranu na početku godine.

“U nacrtu rebalansa imali smo jako veliku projekciju pada prihoda, ali se stanje popravilo u julu i avgustu, tako da je naša procjena da u budžetu nedostaje oko 15 miliona maraka”, rekao je on.

Gradonačelnik je kazao kako je stanje u budžetu nešto bolje od očekivanog zahvaljujući četiri miliona maraka obezbijeđenim od strane Vlade RS kroz program podrške lokalnim zajednicama, zatim emisiji obveznica za kapitalne projekte od 12 miliona maraka i dodatnih 8 miliona KM suficita iz prošle godine.

“Poslije paketa mjera za pomoć poslovnoj zajednici koje smo donijeli proteklih mjeseci, na ovoj sjednici će biti razmatran paket mjera pomoći građanima. Riječ je o tri nove odluke, za subvenciju vode po tri kubika za socijalno ugorožene kategorije, subvenciju za legalizaciju objekata za porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i socijalnih kategorije i subvencija za mjesečne karte za srednjoškolce”, rekao je Radojičić.

Između više prostorno-planskih dokumenata koji će biti razmatrani na ovoj sjednici Skupštine, treba istaći regulacioni plan čijim donošenjem će biti omogućena izgradnja novog mosta u Docu.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić kazao je da će na sjednici biti više tačaka razvojnog i socijalnog karatera.

“Pored rebalansa budžeta i svih pratećih programa od saobraćaja, komunalnih djelatnosti, sporta, kulture i turizma biće i razvojnih tačaka kao što je prodaja nove lokacije u poslovnoj zoni u Jelšingradu, planiranje novog parka na Laušu kao i određene subvencije za socijalne kategorije”, zaključio je Talić.