Navršilo se 45 godina od svečanog otvaranja dvorane Borik

Na današnji dan, prije 45 godina, dvorana Borik otvorila je širom vrata banjalučkim sportistima! Gradnja banjalučkog sportskog hrama počela je 24. septembra 1972, a isti je predat sportskim klubovima na korištenje 20. aprila 1974. godine.

Slobodno može da se kaže da je “preteča” Borika bio Stadion sportskih igara, koji je otvoren 13. septembra 1952. Na njemu svoje mečeve igrali i uspjehe bilježili rukometaši i košarkaši Borca, košarkašice Mladog Krajišnika… Međutim, krajem 60-ih godina prošlog vijeka, banjalučki klubovi su se našli u problemu: u Beogradu je donesena odluka da tzv. “mali sportovi” moraju da se igraju na parketu, odnosno u dvorani.

Sve do izgradnje Borika banjalučki klubovi morali su da se snalaze, te da svoje domaće utakmice igraju u Doboju, Gradišci, Slavonskoj Požegi… Razmišljalo se i pokrivanju Stadiona sportskih igara, ali su protiv ovog prijedloga bili rukometaši, koji su smatrali da “mali Borčev” treba da ostane takav kakav jeste i da je gradu na Vrbasu neophodna moderna sportska dvorana.

I početkom 1972. godine, krenulo se u projekat gradnje sportskog spomenika Banjaluke. 1. februara 1972. godine Seid Maglajlija, predsjednik banjalučke Skupštine, imenovao je komisiju u sastavu: Halid Crnalić, Besim Mulaomerović, Nedžad Hotić i Irfan Smajlagić, čiji je zadatak bio da izrade definitivan prijedlog za izgradnju sportske dvorane. Komisija je smatrala da je potrebno da se angažuju i sportski radnici, pa su u nju ušli Limun Papić, Milan Tošić i Aleksandar Ravlić.

Gradnja je, kako rekosmo, krenula 24. septembra 1972. godine, a kamen temeljac položili su zlatni olimpijci iz Minhena Milorad Karalić, Abas Arslanagić i Dobrivoje Selec.

Prvi meč u dvorani Borik tog 20. aprila 1974. godine odigrali su rukometaši Borca i Viteksa iz Visokog. Trijumfovao je naš tim rezultatom 29:26, a ostaće vječno upisano da je prvi rukometni pogodak u Boriku bio djelo igrača gostiju Fikreta Hurema iz sedmerca. Odmah nakon toga, odigrana je i košarkaška utakmica između Mladog Krajišnika i sarajevske Bosne, slavile su Sarajke rezultatom 64:92, a prvi koš postigla je igračica Bosne Gordana Janjić.

Navedimo samo neke istorijske trenutke iz prebogate riznice Borika: 11. aprila 1976. godine na ovom mjestu su rukometaši Borca postali prvaci Evrope, 17. maja 1979. godine sj Marijan Beneš pokorio Evropu, 16. septembra 1998. godine košarkaši Borac Nektara (danas SKK Borac 1947) debitovali su na međunarodnoj sceni, 8. jula 1999. godine gostovala je Grupa 7, 2. juna 2000. Slađana Golić je završila karijeru, 14. septembra 2001. godine je otvoren olimpijski slavoluk, 20. aprila 2002. godine Draženko Ninić je postao profesionalni prvak Evrope u kik-boksu, 2008. godine održano je Evropsko prvenstvo u karateu, iste godine Borik je bio domaćin i Svjetskog šampionata u kuglanju, 2013. godine Borik je bio domaćin jedne od grupa Svjetskog juniorskog šampionata u rukometu…

 

Izvor:(borac-sport.com)

 

Ostavite komentar: