Nastavak rekonstrukcije pješačke zone u centru kapitalni projekat grada Banjaluka

05.01.2019. | 11:32

Prilaz Kulturnom centru Banski dvor te palati Predsjednika RS trebao bi biti popločan granitom ove godine.

Njihovo postavljanje bi trebalo biti urađeno u sklopu rekonstrukcije glavne pješačke zone, a prema riječima načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve SlAviše Sandića u te radove bi trebalo biti uloženo 1,2 miliona KM.

– Rekonstrukcija će s jedne strane obuhvatiti saobraćajnicu koja prolazi pored Banskog dvora, nakon skretanja sa glavne gradske saobraćajnice ulice Kralja Petra prvog Karađorđevića, pa sve do zgrade Akademije nauka i umjetnosti RS. S druge strane novi izgled bi trebao poprimiti dio od parkića prema zgradi Narodnog pozorišta RS, ali ne u cjelokupnoj dužini već do prvih ugostiteljskih objekata – naveo je Sandić.

Kazao je da se radi o duplo većoj površini od one koja je rekonsTruisana u prethodnoj fazi na potezu koji ide pored Hrama Hrista Spasitelja.

– Predviđeni su isti radovi kao i u parkiću. Pored granita biće izgrađena nova rasvjeta, oborinska kanalizacija i instalacije. Pored toga biće postavljene i nove klupe, veći dio postojećih stabala će biti zadržan – kazao je Sandić.

Dodao je da je ovaj projekat planiran ove godine kroz njihove programe rada, ali da za njegovu realizaciju nisu predviđena sredstva u redovnom bužetu.

– Za njega će biti potrebna vanbudžetska sredstva isto kao i za gradnju mosta u Srpskim Toplicama. U dogovoru sa gradonačelnkom očekujemo da će novac za ovaj veliki projekat biti obezbijeđen na isti način kao što je urađeno lani. Znači u maju bi trebali ići rebalans budžeta jer će taj novac biti obezbijeđen bilo emisijom obveznica ili kroz kredit. Mislim da Grad već sad pregovara sa bankama kako bi se stvorili uslovi za rebalans i kako bi mi dobili taj novac – precizirao je Sandić.

Kazao je da nakon toga mogu ići sa objavom tendera za izbor izvođača radova ali da prije nego što građevinari i mašine izađu na teren mora biti okončana rekonstrukcija fasade Banskog dvora.

Prema procjenama Grada rekonstrukcija cIJele piješačke zone, koja obuhvata ulice Veselina Masleše, Bana Milosavljevića te dio Aleje Svetog Save koštaće devet miliona KM.

U prvoj fazi rekonstrukcije u centru grada kompletno je obnovljen popularni parkić, koji obuhvata prostor između Hrama Hrista Spasitelja i spomenika banu Milosavljeviću. Prvobitna vrijednost projekta je iznosila 400.000 KM. Tokom rekonstrukcije su se pojavili nepredviđeni radovi i Grad je morao obezbIJediti dodatni novac, tako da su se troškovi popeli na oko pola miliona KM.

Česma čeka idejno rešenje

Slaviša Sandić je rekao da u popularnom parkiću nije postavljena javna česma.

– Sve instalacije su postavljene ali još nije izabrano idejno riješenje za izgled česme na već urađenom dIJelu i to provodi OdJeljenje za komunalne poslove –kazao je Sandić.

 

Izvor:(SrpskaInfo)