Napustila je posao i stvorila novi život: Radovi hrabre Banjalučanke krase dame širom Balkana

Imala sam siguran posao u poznatoj telekomunkacionoj firmi, koji sam napustila u minuti, zbog bolesti. Da bih skrenula misli, upisala sam kurs šivenja, misleći – zlu ne trebalo. I tako su nastale Raskošne Mašne, od kojih danas lijepo zarađuje Banjalučanka Bobana Končar.

Njene mašne i ukrasi već su postali brend i krase frizure dama širom Balkana.

,,Sve je počelo prije skoro šest godina. Prvo sam bila hospitalizovana zbog užasnih problema sa crijevima, a u jednoj privatnoj banjalučkoj klinici dobila sam i dijagnozu karcinoma. Odlazim u Beograd, po drugo mišljenje, i saznajem da zapravo imam autoimunu bolest za koju nema lijeka, ali se može držati pod kontrolom ukoliko vodite računa“, objašnjava Bobana za BL portal, koja je u vrijeme te agonije imala samo 30 godina.

Na poslu su znali da se nešto dešava, jer bilo je trenutaka kada nije bila u stanju da dođe na posao. Pride, njen posao bio je u marketingu, što je bilo poprilično stresno i za njeno stanje previše dinamično. Čak i tako bolesna, Bobana je našla snage da okrene novi list i posveti se nečemu što je oduvijek voljela. Tako za rođendan dobija mašinu za šivenje, ne sluteći da će od toga stvoriti novi posao.

,,Nisam se pokajala zbog toga što sam dala otkaz, ali nisam mogla da se otrgnem od misli kako prvi put od 14. godine nemam novac koji sam lično zaradila, iako mi ništa nije falilo sa materijalne strane. Kad sam završila kurs šivenja, nastavila sam edukaciju na internetu, vježbala sve više i osjećala da mi to lijepo ide. Logično, onda sam počela da razmišljam može li se to unovčiti, pa sam radila sitne prepravke na odjeći, a onda su na red došle moje mašnice, brošići, rajfovi. Moje drugarice su me podstakle i da napravim stranicu na internetu i pomogle su mi oko stvaranja imena“, prisjeća se sada vlasnica Raskošne Mašne.

Prve mašnice i ukrase, naravno, nosila je ćerka Elena, a uz podršku supruga Bobana se pozabavila i reklamom, što je odmah dalo rezultate. Tako su stigle i prve narudžbe.

,,Bila sam prestravljena i samokritična, plašila sam se da ništa nije dovoljno dobro, ali nije bilo tako. Kako sam ekonomista po struci, konačno se razvio preduzetnički duh u meni. Gledala sam i učila kako napraviti dobre fotografije, kupovala potrebnu opremu i detalje da to sve izgleda lijepo, raskošno i da privuče dame. Sad imam stalne kupce od kojih mogu živjeti“, s ponosom kaže Bobana.

Bobana na Raskošnu Mašnu ne gleda kao posao, jer uživa u svakom momentu stvaranja nečeg novog. Kako kaže, radi koliko joj se radi, ali bude momenata kada mora da doda gas, posebno kada sprema ukrase koji će blistati na svadbama, djevojačim večerima, koncertima, ali i premijerama filmova i predstava.

“Svaki rad je različit, dosad nisam napravila nijedan duplikat. Ne štedim na materijalu i ako ja nisam zadovoljna krajnjim proizvodom, pravim ga ponovo”, ističe vlasnica Raskošne mašne.

Uz talenat, sad joj pomaže i iskustvo, pa joj za jednu lijepu i raskošnu mašnu više ne treba pola sata, već deset minuta. Što se tiče cijena, njene kreacije koštaju od 12 do 80 maraka, u zavisnosti od modela, detalja, ali i vremena.

,,Radim po narudžbama, dnevno po dvije, tri. Imam oko 50 narudžbi mjesečno, ali nema pravila. Divno je kada ti dođe mlada koja je kupila vjenčanicu, ali ukraz za kosu je zamislila u svojoj glavi i nigdje ga nije mogla pronaći, a ja ga baš po toj zamisli napravim. Rijetko šta imam na lageru, ali trudim se da ispoštujem i dame kojima je ukras hitno potreban”, otkriva Bobana tajne svog zanata i dodaje da posebno uživa u nabavci materijala za radove, jer se tada osjeća kao dijete u prodavnici slatkiša.

Priznaje da joj ponuda za poslove u marketingu nije nedostajalo, ali podvlači da nema tog novca za koji bi ponovo mijenjala svoj život. I svoju Raskošnu Mašnu, zahvaljujući kojoj više ne dolazi u situacije da zbog prevelike količine stresa pogorša svoje zdravlje za koje se lavoski borila i bori.

,,Život mi je sada ispunjen, imam kontrolu nad njim i nisam dozvolila da bolest upravlja sa mnom. Preuzela sam kormilo koliko je to u mojoj moći, a bolest te nauči da slušaš svoje tijelo i da budeš disciplinovan i bolji prema sebi”, zaključuje za BL portal Bobana i uz osmijeh priznaje da je sada zaista ponosna na sebe.

Željka Pavlović, BL portal

 

Ostavite komentar: