Nakon godina čekanja i peticije konačno dobijaju trotoar

BANJALUKA – Muke stanovnika ulice Ivana Gorana Kovačića, ali i Banjalučana koji svakodnevno prolaze tom trasom, koja nema pješaku stazu, tokom ove godine bi trebale biti završene jer će Grad konačno na toj saobraćajnici izgraditi trotoar.

Radi se o veoma frekventnoj ulici koja povezuje naselja Petrićevac i Lazarevo, ali i autobusku i željezničku stanicu sa jednim od najbrojnijih banjalučkih naselja te nekoliko škola.

Mještani tog dijela Rosulja već godinama traže da se cijelom dužinom ulice izgradi trotoar, jer strahuju za svoju bezbjednost prilikom pješačenja ovom ulicom koja samo u jednom kraćem dijelu ima jednostrani trotoar.

Ostatak je samo prilično uska saobraćajnica oko koje u nekim dijelovima nema ni dodatnog mjesta koji bi pješaci mogli da koriste za prolaz.

Godine čekanja i traženja nedavno su kulminirale i dovele do potpisivanja peticije mještana za izgradnju trotoara. Prikupljeno je više od 1.000 potpisa koji su predati Gradskoj upravi.

Načelnik Odsjeka za saobraćaj Slavko Davidović je rekao da je nadležno Odjeljenje za saobraćaj i puteve ove godine planiralo uraditi kompletnu modernizaciju ulice Ivana Gorana Kovačića.

– Planirano je da se uradi presvlačenje ulice, odnosno postavljanja novog sloja asfalta te izgradnja trotoara. Prije desatak dana je uočeno da građani potpisuju peticiju za gradnju trotoara, ali za tim nema potrebe – kazao je Davidović.

Napomenuo je da će prilikom modernizacije ove ulice analizirati i mogućnost postavljanja pješačkog prelaza u ovoj ulici.

– Vidjećemo da li će to biti kod „Golden karda“ ili negdje drugo – objasnio je on.

Naglasio je da će ti radovi zajedno s planiranom gradnjom kružnog toka kod „Lesnine“, koji se nalazi u nastavku te ulice, značajno poboljšati uslove za odvijanje saobraćaja na ovoj saobraćajnici, kako za vozila tako i za pješake.

Kružni tok kod “Lesnine”

Pojedine infrastrukturne projekte Grad radi u saradnji s javnim preduzećem „Putevi RS“, a prije mjesec dana potpisan je sporazum o gradnji tri nova kružna toka u gradu.

– Jedna je na ukrštanju Bulevara Srpske vojske i ulice Ivana Gorana Kovačića, ili kako je odomaćen naziv kod „Lesnine“, i radi se o najzahtjevnijem kružnom toku koji će biti izgrađen. Ovih dana će biti raspisana javna nabavka za izradu projektno-tehničke dokumentacije, jer se Grad obavezao da će to uraditi, ali i da će pribaviti građevinsku dozvolu. Uslov za dobijanje građevinske dozvole je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa – naveo je Davidović.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: