Pomoć najugroženijim! Ilić: Milion maraka za ugostitelje

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić rekao je danas da će skupštinska većina iz gradskog budžeta izdvojiti milion KM za pomoć Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeka”, jer su te oblasti najviše ugrožene pandemijom virusa korona i epidemiološkim mjerama koje su trenutno na snazi.

Ilić je pojasnio da je skupštinska većina obezbijedila grant amandmanom na gradski budžet, kojim pomoć za ove oblasti nije bila predviđena.

“Želimo da pomognemo u ovoj situaciji svima kojima je rad zabranjen novim epidemiološkim mjerama Republičkog kriznog štaba”, rekao je Ilić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja.

On je naveo da će grant od milion KM biti prebačen direktno Udruženju “Horeka”, koje će na najbolji način raspodijeliti sredstva svojim članovima.

“Ovaj iznos nije dovoljan da riješi sve njihove probleme, ali sam siguran da će pomoći u nekom narednom periodu”, rekao je Ilić, te dodao da je ovo prvi korak u saradnji skupštinske većine sa ovim, ali i drugim udruženjima.

On je naveo da će biti razmotrene i druge mogućnosti kojima grad može da pomogne privrednicima, kao što je oslobađanje od plaćanja komunalnih taksi i drugih nameta, te pozvao gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se zajednički djeluje u tom pravcu.

Predsjednik Skupštine Udruženja “Horeka” Mišo Kuzmanović rekao je da su oblasti ugostiteljstva i turizma najugroženije, te zahvalio na razumijevanju i pomoći i pozvao druge opštine i gradove da se ugledaju na Banjaluku i izađu u susret članovima “Horeke”.

“Apelujem da se ugostiteljski objekti što prije otvore, te pozivam naše članove da se, po otvaranju svojih ugostiteljskih objekata, maksimalno pridržavaju epidemioloških mjera”, rekao je Kuzmanović.

On je dodao da Udruženje “Horeka” ne želi da bude “kamen spoticanja između skupštinske većine i gradonačelnika”.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić pozvao je odbornike u svim lokalnim skupštinama u Srpskoj, kao i načelnike i gradonačelnike da prate primjer Banjaluke i u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima pomognu sugrađanima.

“Nećemo stati na ovome kada je riječ o pomoći ovom sektoru, te ćemo i kada bude rebalans budžeta pokušati dodatno da izdvojimo za pomoć ovim granama”, rekao je Topić.

On je naveo da skupštinska većina neće odustati od uloženog amandmana kada je riječ o stopi poreza na nepokretnost, koji će umnogome pomoći hotelijerima i ugostiteljima u Banjaluci.

On je pozvao Stanivukovića da ugostiteljski sektor oslobodi plaćanja takse za zakup ljetnih bašta.

O amandmanima na budžet Grada

Ilić je rekao da je cilj skupštinske većine da amandmanima, koje je uložila na gradski budžet, pomogne ljudima koji su aktivno učestvovali, ali i dalje učestvuju u borbi protiv virusa korona.

“Svjesni smo da će ova godina biti izuzetno teška i ovo je doprinos ljudima koji su učestvovali u borbi protiv virusa korona, ali i borbi za natalitet u našem gradu – porodiljama, koje bi trebalo da dobiju po 500 KM nakon poroda”, rekao je Ilić novinarima u Banjaluci.

Ilić je rekao da skupštinsku većinu čine kvalitetni ljudi iz različitih dijelova realnog sektora, kao i medicinske i drugih oblasti, te da su kompetentni da razgovaraju o stavkama u budžetu.

“Sagledali smo sve aspekte i odlučili da u godini koja je svima teška i nepredvidiva u narednom periodu pokušamo direktno pomoći sugrađanima”, rekao je Ilić.

On je istakao da amandmane nisu podneseni iz ličnog hira ili političkog prepucavanja, kao što druga politička opcija pokušava to predstaviti.

“Vjerujem da bi oni najviše voljeli da smo došli na sjednicu da podržimo onako loš prijedlog budžeta i na taj način svu odgovornost prebace na nas, ali tako nešto se neće desiti. Djelovali smo kroz amandmane, koji su svima dostupni i vidljivi i smatram da i druga strana treba da ih podrži, jer ne vidim kakav je to profil čovjeka koji može reći da ne treba da damo novčanu podršku za više od 5.000 zdravstvenih radnika, koji su stub zdravlja svih nas”, rekao je Ilić.

On je naveo da su apsurdni komentari i stavovi gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i članova njegove partije PDP-a da zbog ovih amandmana Banjaluka neće imati rasvjetu ili da se neće moći održavati saobraćajnice.

Ostavite komentar: