Najveći problemi zadesili Starčevicu i Česmu

13.05.2019. | 16:00

Svi veći vodotokovi na području Banjaluke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane „Bočac“ planski se ispušta voda kako bi jezero moglo da primi povećani priliv vode, usljed obilnih padavina, potvrđeno je u gradskom Štabu za vanredne situacije.

Kako je saopšteno, gradske službe su u stalnoj koordinaciji sa HE „Bočac“ kako ne bi došlo do značajnijih problema na području Banjaluke. Zahvaljujući preventivnom ispuštanju vode iz akumulacije „Bočac“, rijeka Vrbas apsorbovala je veliki priliv nabujale Vrbanje, bez izlaska iz korita.

Za sada, najveći problemi zabilježeni su na manjim, bujičnim potocima i podzemnim vodama, ali, trenutno, nema izvještaja o nijednom poplavljenom domaćinstvu, osim sporadičnog izlijevanja manjih vodotoka i nekoliko evidentiranih klizišta.

– Po našim podacima, nema poplavljenih domaćinstava i voda nije ušla niti u jednu kuću na području Banjaluke. Po prijavama u Centar za obavještavanje, naše službe su intervenisale na nekoliko lokacija, a mahom se radi o podzemnim vodama i problemima sa oborinskom kanalizacijom. Najveći problemi takve vrste evidentirani su na području Česme i Starčevice – rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

 

Izvor:(SrpskaInfo)