Najbolji rad stigao iz Beograda: Banjaluka dobija kongresno-koncertnu dvoranu FOTO/VIDEO

Arhitektonski tim iz Beograda pobjednik je međunarodnog konkursa za idejno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane/kongresnog centra u konkurenciji 110 prijavljenih rješenja iz svijeta izvanrednog kvaliteta i raznovrsnosti, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Prva nagrada od 30.000 evra pripala je timu arhitekata iz Beograda, druga od 15.000 evra Arhitektonskom birou “Spejs sosajeti” iz Zagreba, a treća nagrada od 7.500 evra pripala je takođe arhitektama iz Beograda.

Prvonagrađeno rješenje buduće multifunkcionalne dvorane/kongresnog centra djelo je arhitektonskog tima iz Beograda koji čine Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić.

Komisija je, zbog značajnih arhitektonskih dostignuća, pohvalila šest radova koji su djelo arhitekata iz Španije, SAD, Japana, Indonezije i Crne Gore. Ti radovi nisu dobili novčane nagrade. Radojičić je, predstavljajući pohvaljena i nagrađena rješenja, rekao da je jedna mala Banjaluka izazvala veliku pažnju širom svijeta, a u prilog tome govori činjenica da su prijedlozi stigli iz 38 zemalja. On je dodao da je komisija zasjedala dva mjeseca i da je u tom periodu izabrano najbolje rješenje.

“Banjaluka dobija novi multifunkcionalni kongresno-konferencijski-koncertni centar, dobija još jedan novi simbol grada 21. vijeka koji će biti prepoznatljiv kada se pored njega uslikate – da znate to je iz Banjaluke”, rekao je Radojičić. On je naveo da je ovaj sadržaj u konkurenciji 110 radova zaslužio konačnu ocjenu konkursne komisije za pobjedu, ističući da je riječ o modernoj formi koja pod noćnim svjetlom predstavlja oblak koji lebdi iznad grada.

“U ovom prostoru koji se nalazi na čeličnoj konstrukciji su praktično obješeni sadržaji kao što je koncertna ili kongresna dvorana, dio sadržaja se nalazi u kvadru koji je na samoj površini. Forma koja komunicira sa okolinom”, rekao je Radojičić. On je istakao da je riječ o idejnom rješenju koje u sebi ima elemente koji su zahtijevani, te da nakon ovoga slijedi izrada glavnog projekta koji mora da razrađuje svaki od sadržaja.

“Na detaljnom projektovanju ovog idejnog rješenja trebaće raditi barem cijelu narednu godinu, bez žurbe, da se dobiju svi sadržaji i da sve bude perfektno organizovano”, dodao je Radojičić. Prema njegovim riječima, iz detaljnog projektovanja idejnog rješenja proizilazi i cijena, što mnogo zavisi od materijala i unutrašnjeg rasporeda.

Gradski arhitekta Ivan Rašković izjavio je da je ideja za ovaj projekat nastala prije dvije godine i da je izbor idejnog rješenja korak ka njenoj realizaciji. On je dodao da je Banjaluci potreban objekat koji će zadovoljiti potrebe kongresnog turizma, te koncertna dvorana sa više od 1.000 mjesta koja bi se mogla koristiti za muzičke nastupe, ali i za pozorišne predstave.

“Tu je prostor i za ugostiteljske sadržaje”, naveo je Rašković i napomenuo da je cilj bio da Banjaluka dobije novi simbol po kome će grad na Vrbasu biti prepoznatljiv.

Rašković je rekao da žiri stoji iza izbora, ističući da pobjednički rad u svojoj prostornoj strukturi ima dosta tradicionalnog, čak i antičkog. Međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja multifunkcionalnog kongresno – konferencijskog centra raspisan je u decembru prošle godine.

 Ostavite komentar: