Nacrta šta god poželite: Kako Banjalučanka Nina od lica pravi umjetnost

Dvije godine prije nego što je zvanično postala Nina Facepainting, crtala je po licima komšija i članova porodice. Nedostajalo mi je hrabrosti da odem na neki dječiji rođendan i crtam, iako je bilo poziva, počinje svoju priču za BL portal ova mlada umjetnica, a onda je njen otac, poznat kao Fazonko, zakazao prvi termin i rekao: Tvoja sramota, ako ne odeš. I tako je sve počelo.

Danas je Nina Ratković, poznatija kao Nina Facepainting, nezaobilazan gost na skoro svim dječijim rođendanima u Banjaluci.

,,Sve to je počelo tokom mojih studijskih dana. Sada radim kao vaspitač, a nakon posla odlazim na dječije rođendane. Sedam godina kasnije, mogu se pohvaliti da ove godine imam zakazane termine za oslikvanje sve do avgusta“, s ponosom priča Nina za BL portal.

Sa svojih 26 godina, Nina, u stvari, ima dva posla, iako na ovaj drugi više gleda kao na mnoštvo igre sa mališanima i lijepe priče. Ona je tu da im ispuni želju i pretvori ih u njihove omiljene junake.

,,Oslikavam dječija lica na rođendanima, ali i na nekim drugim događajima, od otvaranja tržnih centara, igraonica, billo kojeg mjesta gdje je primjereno da se nađu mališani. Djeca obično traže da budu Spajdermen, tigar, princeze i slično. Oslikavam i mame, tetke. Čak i tate traže da im oslikam lice i to u likove princeza, jer tako žele njihove ćerke. Ponekad joj je, kaže kroz osmijeh, zadatak malo drugačiji, pa je na jednom rođendanu proćelavom ,,čiki“ crtala šiške.

Ipak, od svih anegodota, najsimpatičnija joj je scena sa malim Urošem.

,,Prišao mi je i pitao da mu nacrtam na licu Spajdermena, a već je bio oslikan kao tigar. Objašnjavam ja njemu da je već tigar, a on mi kaže: ako mi nacrtaš Spajdermena, onda ću te oženiti. I, šta ću, ja nacrtam”, kroz smijeh se prisjeća Nina Facepainting.

Oslikavanje dječijih lica nosi i veliku odgovornost, vrijeme i ulaganje, pa Nina svaki slobodan trenutak koristi da vježba nove tehnike i priprema nove dječije junake. U tome joj pomažu i njeni mališani u vrtiću, koji sa njom rado podijele novitete iz crtanih filmova i najdraže likove, a ni njoj nije strano da pogleda poneki dječiji film.

,,Smatram da ako se bavim nečim, onda se tome moram u potpunosti posvetiti, jer samo tako mogu uspjeti. Takođe, jedna od najvažnijih stvari mi je da koristim šminku koja je namijenjena za to, testirana, profesionalna i sigurna za djecu. Jako puno u to ulažem, pa manje zaradim, ali mi je bitnije da za sedam godina nisam imala nijedan slučaj da je neki mališan imao neku neželjenu reakciju na boje, osip ili nešto“, ističe Nina.

Priznaje da ljudi često pomisle da ako neko zna crtati na papiru, može i na licu. Međutim, Nina tvrdi da to nije baš tako, jer lice nema istu strukturu i dimenzije kao papir. Svako je drugačije, a pritom morate znati  i voljeti djecu, da biste po njihovim licima mogli da slikate.

,,U suštini, meni je najbolja reklama kada me roditelji gledaju kako radim sa njihovom djecom i onda me preporuče. Svakako da mi je pomoglo i to što sam Fazonkova ćerka, ali ako se ne trudiš i ne radiš, i to bi bilo džabe. Na kraju, sve je do tebe, a tata i ja često zajedno radimo“, napominje Nina Facepinting.

Nina Facepainting i Fazonko

Ako izuzme vrijeme korone, Nina već sedam godina radi skoro svakog dana i uz to završava master studije. Ova Banjalučanka ne krije da je ponosna na sebe, ali dodaje da je uz podršku porodice, partnera, prijatelja, sve lakše.

,,Nikada nisam otkazala termin, sem zbog bolesti. Svjesna sam koliko taj moj dolazak djeci znači. I cijene su prilagođene, da većina roditelja to može svojim mališanima priuštiti. Naravno, ima roditelja koji zovu pred rođendan, dok izračunaju sve ostale troškove, ali trudim se da svima izađem u susret“, napominje Nina.

A kad smo kod cijena, za deset mališana oslikavanje košta 50 maraka. Traže je i u drugim gradovima, ali joj je Banjaluka uvijek prioritet.

,,Nije mi problem da držim obuke djevojkama, da nauče ovo raditi. Uživam u svakom njihovom uspjehu, kao da je moj“, zaključuje Nina Facepinting koja stiže na sve strane.

Željka Pavlović, BL portal

 

Ostavite komentar: