Na putu za Rim: Naselje na teritoriji tvrđave Kastel usputna stanica u moćnom carstvu

Rijetko da ima nekog ko nije čuo za staru sentencu: “Svi putevi vode u Rim”. U doba antike tako je i bilo. Svi putevi Rimskog carstva jesu vodili u Rim.

Na tim putevima bila su formirana stajališta za odmor i potrebe carstva.

Vodilo se računa o tome koja bi naselja mogla biti usputne stanice moćnog carstva, jer je samo funkcionisanje toliko velike imperije zavisilo značajno i od gradova koji bi bili čvorišta njegovog održanja.

Putevi su oduvijek bili simbol razvijenog svijeta i civilizacija, koje su prenosile svoje vještine i dostignuća na narode i mjesta na koja su nailazili. Putevima se ostvarivala svaka ideja i saznavala svaka vijest.

Svaka velika kultura pravila je puteve kako bi širila svoj uticaj. Ako se osvrnemo na antičke mape, pravljene između ostalog i u cilju snalaženja na putevima, biće nam jasno da je na području tvrđave Kastel bilo utvrđeno rimsko naselje Kastra (Castra).

Antičke mape potvrđuju postojanje ovog naselja, koje je imalo višestruku namjenu. Pored lokalnog stanovništva, koje je tu vijekovima obitavalo, uloga ovog mjesta tokom vladavine Rimskog carstva bila je i da pruži odmor vojnicima, putnicima namjernicima, izaslanicima carstva.

Poznato je da je Kastra pripadala Gornjoj Panoniji i kao takva imala značajnu ulogu kao usputna stanica velikog carstva u regiji koja je predstavljala lokaciju od važnosti za carstvo.

Njeni staosjedeoci Oserijati predstavljaju jedno od ilirsko-panonskih plemena koje se stacioniralo pored rijeke Vrbas. Njihova vještina obrade bakra široko je bila poznata u cijelom Rimskom carstvu. Na osnovu toga je i njihov značaj bio dovoljno veliki da se lokacija Kastra zabilježi na antičkim geografskim kartama. Zahvaljujući tome, današanje hodološke studije otkrivaju saznanja o velikoj istoriji koja se krije i pod zidinama tvrđave Kastel.

https://www.facebook.com/portalBL/posts/10156987997542471?__xts__[0]=68.ARAZ_wSZ6ZXTg-XUu_o-Z-9sE3u2_0nRz_uOJKJMpy3hbGVf5pU05w546UnJbiD0u1v4Em2kjL-HisGSqewHpyqLr8E-pCKn7ydiKyeWPVtfck3ZKXDum5F3-exhRgtAScBVHs2l4S1WGTrm6Is1UhcwF4TbzyHWgKIRhbpqokns0mfCiv5YZhBAL5NWiujhaUJ6HwPGYE5MXE4KezWlB941bDI4uEiejSKDPv8-ICkYpRYBIbjuacdBhc3xvkHAxD3WFe7KcxqHgM1j99OsmWctrEh3jgv3QnV0DscwiWUkHDSX7c5-Fmn3zGQ1-4uVFTAF5IywPw9fefuk7532&__tn__=-R

 

Putevi su oduvijek spajali svijet. Ponekad, kao u ovoj priči, vidimo da umiju da spoje čak i prošlost i sadašnjost.

 

(dr Sanja Klisarić)

 

Izvor(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: