Na području Banjaluke u prve dvije sedmice jula značajnije povećanje broja oboljelih od kovida

U Banjaluci je u posljednje dvije sedmice došlo do značajnijeg pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja oboljelih od kovida 19 sa blažom kliničkom slikom i simptomima jače prehlade, rekla je Srni načelnik Higijensko-epidemiološke službe banjalučkog Doma zdravlja Mirjana Miljković.

“Od druge polovine juna bilježili smo blago povećanje, da bi u prve dvije sedmice jula došlo do značajnijeg povećanja broja oboljelih. Od 11. do 17. jula prijavljeno je 435 pozitivnih pacijenata, što je duplo više prijavljenih nego u sedmici prije”, rekla je Miljkovićeva.

Ona kaže da je teško prognozirati kako će se razvijati epidemiološka situacija, ali da pretpostavlja da će se broj oboljelih povećavati još jedan period dok ne dostigne takozvani plato.

Miljkovićeva je rekla da oboljeli imaju blažu kliničku sliku, sa blago povišenom temperaturom, grloboljom, kijavicom, glavoboljom, kašljem i malaksalošću.

“Imunitet poslije preboljelog kovida 19 nije trajan, a dužina trajanja zavisi od kliničke slike i zdravstvenog stanja osobe koja je oboljela. Od početka pandemije virus se mijenjao, odnosno mutirao, tako da imunitet koji dobijamo nakon preboljenog jednog soja ne mora da štiti i od drugih sojeva”, pojasnila je Miljkovićeva.

Ona je rekla da nema razloga za zabrinutost, ali da svakako treba biti oprezan.

“U slučaju pojave bilo kakvih respiratornih simptoma potrebno je da se oboljeli izoluje i javi svom porodičnom doktoru od koga će dobiti upute za dalje postupanje. Preporučujemo vakcinaciju protiv kovida 19, jer je to najsigurniji način da se zaštitimo od težih oblika bolesti i spriječimo širenje infekcije”, ističe Miljkovićeva.

Ona je istakla da odziv na vakcinaciju nije dovoljan, ali da je primjetno da se u skladu sa povećanjem broja oboljelih povećava i zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv virusa korona.

“Trenutno raspolažemo sa vakcinama `Fajzer`, `Sinofarm` i `Moderna`”, rekla je Miljkovićeva.

Ona je dodala da se vakcinacija u Domu zdravlja u Banjaluci obavlja na vakcinalnom punktu u Higijensko-epidemiološkoj službi, koji radi svaki radni dan od 8.00 do 15.00 časova, osim srijede kada radi od 12.00 do 19.00 časova.

Od početka vakcinacije do danas u Domu zdravlja u Banjaluci vakcinisano je 60.000 građana, od čega je daleko najveći broj sa dvije doze.

Miljkovićeva je rekla da je od početka pandemije od 4. marta 2020. do 20. jula U Banjaluci prijavljeno ukupno 46.169. oboljelih i 1.324 preminulih od kovida 19.

“Prema podacima od 20. jula, na području Banjaluke ukupan broj aktivnih slučajeva je 660”, navela je Miljkovićeva.

 

 

 

Ostavite komentar: