Na Banj brdu u planu park za pse

Nakon parka za pse, jedinog u gradu, koji se nalazi na Banjalučkom polju, vlasnici ovih životinja bi trebali dobiti još jedan takav prostor za svoje ljubimce, i to na Banj brdu.

U pitanju je projekat čiji je cilj da se omiljeno izletište i rekretivna zona i zelena oaza u srcu grada obogati novim sadržajem.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je u planu da se na prostoru park šuma ogradi jedan prostor za te potrebe.

– Ne bi tu ništa posebno ulagali osim ograde koja bi dozvolila životinjama da se slobodno kreću u prirodnom okruženju, odnosno dozvolila bi njihovim vlasnicima da ih mogli slobodno pustiti – kazao je Bilčar.

Navodi je da je potrebno uraditi urbanističko tehničke uslove, te da će taj dio posla biti odrađen u ovoj godini.

– Nakon toga ide pokretanje javne nabavke za radove. Ne znam hoćemo li stići realizovati taj projekat na terenu ove godine, ali sigurno je planirano da to uradimo iduće – istakao je on.

Objasnio je da se realizacija ovog projekta malo otegla, jer je prvobitno bilo planirano da park za pse bude na drugoj lokaciji.
– Željeli smo da on bude bliže rampe koja ide prema Banj brdu ali provjerom smo utvrdili da se ne radi o državnoj već o privatnoj zemlji, pa smo zato morali pomjerati lokaciju. To nas je usporilo i pomjerilo raspored, jer smo morali naći alternativno rješenje. Odlučili smo da to bude na prostoru park šuma – pojasnio je Bilčar.

Kazao je da su dobili usmenu saglasnost Šuma RS za gradnju ovog parka pošto su oni upravljači tog prostora.

Panorama

Najpoznatije banjalučko izletište Banj brdo se nalazi na južnoj strani grada, na 431 metara nadmorske visine, odakle se pruža panoramski pogled na grad.

Izletište je bogato šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode za piće, kao i uređenim mjestima za odmor i razonodu. Na njemu se nalazi i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB, djelo poznatog jugoslovenskog kipara Antuna Augustinčića.

Pored turista, veliki broj stanovnika grada Banjaluke koristi izgrađene i uređene staze za šetnju i biciklizam, koji uveliko utiču na profilisanje lokacije kao rekreativne i izletničke zone.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: