Mreža stara 40 godina, voda curi niz ulice: Najveće boljke vodosnabdijevanja u Banjaluci

Kad je nešto staro četiri decenije onda je logično da će se kvariti.

Upravo to je jedna od najvećih boljki vodovodne mreže u Banjaluci. Zato su, uz još nekoliko ništa manje važnih razloga, gubici vode na mreži za prošlu godinu iznosili 38 odsto. Vjerovatno nema naselja u kojem, bar jednom, voda nije tekla niz ulicu jer je pukla cijev. Nedavno je jedna takva situacija bila u naselju Petrićevac. Mještani su svjedočili kako pored ulice izbija mlaz vode, neko od njih odmah je pozvao “Vodovod” i ekipa je brzo stigla.

“I ranije se dešavalo da niz ulice Jovice Savinovića teku potočići vode. Ponekad se taj mlaz spuštao i u Njegoševu. Nema drugog objašnjenja nego da su cijevi stare koliko i naselje. Plus, puno novih priključaka, što legalnih, što nelegalnih, i eto problema”, kaže jedan od mještana Petrićevca.

Prema informacijama koje smo dobili iz “Vodovoda”, u proteklom periodu kvarovi su se najčešće javljali u ulicama Tuzlanska, Hilandarska i I kuljanska.

“Napominjemo da je primarni cjevovod u Tuzlanskoj ulici zamijenjen u okviru projekta Voda 2”, rekli su za Srpskainfo u “Vodovodu”. Ističu da je prosječna starost vodovodne mreže oko 40 godina, te da su gubici vode jedan od najvećih problema s kojima se susreću vodovodna preduzeća u regionu.

“Naš sistem ima kontinuirano vodosnabdijevanje što znači da svojim potrošačima isporučujemo potrebne količine higijenski ispravne vode. U 2020. godini gubici vode iznosili su 38,2 odsto. Procenat gubitaka posljedica su starosti mreže, trusnosti područja, netačnosti mjerenja, nelegalne potrošnje vode, neovlaštenog korištenja hidranata, te nedovoljnog kapaciteta rezervoarskog prostora”, poručili su iz “Vodovoda”.

Vjerovatno nema Banjalučanina koji bar jednom u život, na nekoliko sati, nije okusio kako to izgleda život bez vode koja curi iz česme. Oni koji žive u gradskim naseljima sa tim problemom se, na sreću, ne susreću baš tako često. Priča je drugačija u nekim prigradskim i seoskim naseljima, gdje mještani znaju danima biti bez vode. I to po velikim vrućinama. Podsjećamo, krajem juna više od 1.000 mještana Gornje Piskavice danima je mučilo muku sa nestašicom vode, a uz visoke temperature, svakodnevno obavljanje poslova bilo je preteško.

Cisterne

Bez kapi vode za piće svi su se mučili, a dodatno je bilo teško onima koji imaju stoku. Ljudi su rješenje tražili u bunarima, a kako nemaju rijeka u blizini, onda su odlazili u susjedno selo da bi sipali vodu u cisterne, a zatim je dovozili traktorima.

Početkom jula počela je gradnja prepumpne stanice sa rezervoarom na Klupama kako bi se što prije riješio višedecenijski problem vodosnabdjevanja Gornje Piskavice, Bistrice i okolnih mjesta, poručili su ranije iz Gradske uprave. Ukupna vrijednost projekta koji će riješiti problem vodosnabdjevanja oko 300 domaćinstava iznosi više od dva miliona maraka, od čega je za izgradnju rezervoara izdvojeno 100.000 KM, dok je za prepumpnu stanicu na Klupama izdvojeno 110.000 maraka.

Inače je u proteklom periodu, zbog ekstremnih temperatura došlo do povećane potrošnje vode. To je 10 do 15 odsto više od ukupne proizvodnje za period kada su temperature niže. Iz “Vodovoda” poručuju da je trenutno vodosnabdjevanje u gradu stabilno i da nema znakova za potrebama uvođenja restrikcija u vodosnabdijevanju.

MJERE ZA SMANJENJE GUBITAKA

Iz “Vodovoda” ističu da rade puno toga kako bi se smanjili gubici u sistemu vodosnabdijevanja. Pod tim se podrazumijeva opravka vidljivih kvarova, otkrivanje i otklanjanje gubitaka u sistemu vodosnabdijevanja u mikro zonama, otkrivanje nelegalnih potrošača – legalizacija bespravno izgrađenih priključaka, zamjena vodomjera u zakonskom roku – mjera zamjene i kontrole ispravnosti vodomjera u roku od pet godina.

Ostavite komentar: