Momo Kapor dobija ulicu u Banjaluci

25.01.2019. | 11:11

Po Momi Kaporu, slavnom srpskom književniku, novinaru i slikaru, biće nazvana ulica u naselju Priječani.

Prijedlog da se nova ulica u ovom naselju nazove po čuvenom umjetniku upućen je u skupštinsku proceduru i o njemu bi trebalo da odluče odbornici na idućoj sjednici gradskog parlamenta. Uz ovaj, na istoj sjednici Skupštine grada, zakaznoj za 6. februar, naći će se i prijedlog da još jedna ulica u Priječanima dobije naziv – Krčmarička ulica.

Po inicijativi Savjeta Mjesne zajednice Priječani, Odjeljenje za komunalne poslove pokrenulo je postupak za davanje naziva za obje nove ulice u ovom naselju. Komisija za davanje prijedloga naziva ulica, naselja i trgova je razmotrila i prihvatila inicijative i predložila ove nove nazive za ulice u Priječanima.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Priječani Darko Škobić, izrazio je zadovoljstvo time što su njihove inicijative dobile „zeleno svjetlo“, te što će još dvije nove ulica u ovom naselju dobiti svoj naziv.

– Dodjelom naziva za ove dvije ulice, sve ulice, njih 31, u Priječanima će imati svoje nazive – naglasio je Škobić.

On je podsjetio da je ovo, prigradsko naselje sa velikim rastom stanovništva, zvanične nazive ulica počelo da dobija od 2012. godine, te da su to uglavnom nazivi koje su mještani predložili u saradnji sa resornom gradskom komisijom.

U Priječanima je jedna ulica nazvana po 9. januaru, Danu Republike Srpske, na šta su, kako je istakao Škobić – stanovnici posebno ponosni jer je jedna među prvim sa takvim nazivom u Republici Srpskoj.

Podsjećamo da je prošle godine ukupno 29 ulica iz naselja: Debeljaci, Karanovac, Ada i Dragočaj, koje su se do sada vodile kao „bezimene“, konačno dobile svoje nazive.

Između ostalih, svoje ulice dobile su Milunka Savić, srpska heroina Velikog rata i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja i Diana Budisavljević, humanitarka austrijskog porijekla koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila 15.336 uglavnom srpske djece iz ustaških logora u NDH. Uz ove, ulice su dobili i: Spomenko Gostić, odlikovani najmlađi borac Vojske RS, dr Gavro Vujičić, Milan Janković, akademik Branko Milanović, Risto Kremenović i Uroš Milinković kao najmlađa žrtva ustaškog pokolja počinjenog u Bijelom potoku.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)