Mobilna aplikacija umjesto papira: Rad Skupštine grada Banjaluka ide u eru digitalizacije

Rad Skupštine grada Banjaluka bi polako trebao ući u eru digitalizacije.

U praksi će to značiti da će odbornici za najkasnije četiri mjeseca početi koristiti aplikaciju na kojoj će imati sve skupštinske materijale, dok bi građanima ona trebala biti dostupna tek dogodine.

U pitanju je realizacija višegodišnjeg plana, koji ima dva cilja. S jedne strane to podrazumijeva smanjenje štampanog materijala, koji je pratio svako zasjedanje. Prema podacima iz Skupštine grada, godišnje se štampa više od milion stranica, pa bi se prelaskom na digitalni režim rada, kako dodaju, značajno smanjili troškovi štampanja.

Kvalitet

Sa druge strane bi, kako poručuju, rad parlamenta bio u još većoj mjeri javan.

“Digitalizacijom Skupštine grada bi, prije svega, bili još transparentniji i otvoreniji prema građanima i medijima, a odbornicima bi omogućili da još kvalitetnije diskutuju. Na kraju, taj koncept se uklapa u koncept Banjaluke kao „zelenog grada“ i „pametnog grada“, što je usvojeno Strategijom razvoja grada, jer na taj način ne koristimo papire, tonere i uređaje za kopiranje”, kazao je sekretar Skupštine grada, Igor Šukalo.

Objasnio je da je, posredstvom Inovacionog centra Banjaluka (ICBL), američka ambasada u BiH donirala 50.000 KM za potrebe prve faze realizacije projekta.

“Izrađen je softver, a kupljeni su i tableti koje će koristiti odbornici”, naveo je Šukalo.

Dostupna i građanima

Dodaje da je u prvoj fazi projekta izrađena i mobilna aplikacija.

“To znači da će se aplikacija moći instalirati na pametnom telefonu i da će odbornici moći koristiti aplikaciju na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme. To će odbornicima omogućiti da imaju uvid u sjednice, odnosno materijale sa dolazeće sjednice ili prethodnih sjednica. Takođe će imati mogućnosti uvida u ranije donesene akte. Planirano je da aplikacija, nakon što se testira, bude dostupna i svim građanima jednostavnim preuzimanjem aplikacije”, najavio je on.

Prije nego što krenu s korištenjem ove aplikacije odbornici će u narednom periodu morati da prođu obuku.

“Prvobitno je bilo planirano da se aplikacija počne koristiti početkom maja 2020. godine, ali zbog posljedica virusa korona nismo bili u mogućnosti da to uradimo. Stručna služba Skupštine grada planira da u skorijem vremenskom periodu omogući obuku odbornika za upotrebu softvera e-skupština, a da nakon toga počnemo s upotrebom”, rekao je Šukalo i naveo da očekuje da će odbornici početi koristiti aplikaciju za tri do četiri mjeseca, dok će građanima biti na raspolaganju tek iduće godine.

Olakšan rad

Odbornici poručuju da bi im takva promjena uveliko olakšala rad.

Odbornik SPS Darko Milošević, koji je sjedio u skupštinskim klupama i u prethodnom sazivu, kazao je da Skupštinske materijale inače dobija u elektronskoj formi i misli da treba da težimo modernizaciji.

“U ovom slučaju to znači obezbjeđivanje uslova da na zasijedanjima koristimo materijale u elektronskoj formi i da potpuno izbacimo papir iz upotrebe kada su u pitanju materijali za sjednice”, rekao je Milošević.

Smatra da je zaista nepotrebno „štampanje tolikog broja i količine materijala i angažovanje službi, kurira i ljudi da se to podijeli“.

“U uslovima u kojima trenutno radi Skupština i pod epidemiološkim mjerama, trebala bi ogromna radna površina samo da držimo materijale. Zato bih podržao potpuni prelazak na elektronsku formu, s tim da se tokom zasijedanja obezbijede i uslovi u vidu internet konekcije i da se taj model dalje unaprjeđuje u skladu s vremenom u kojem živimo”, kazao je on.

More papira

Slična poruka stiže i od Dijane Ješić, odbornice PDP. Iako joj je ovo prvi mandat, a iza nje su samo dva zasjedanja, ona kaže da podržava takvu ideju.

“To je pogotovo sada vidljivo, jer se zasijedanja gradskog parlamenta ne odvijaju na standardom mjestu, u sali Uprave grada, već na drugim lokacijama, zbog virusa korona i nemogućnosti da se u samoj sali obezbijedi fizička distanca. I do sada smo nosili more papira, od materijala, Poslovnika, Statuta grada, Zakona o lokalnoj samoupravi, tako da bi svima nama lakše bilo da se snađemo na toj aplikaciji. Pretpostavljam da će, pored redovnih skupštinskih materijala, sadržati i dokumente koji su neophodni. Tu najviše mislim na Poslovnik o radu Skupštine, pogotovo u momentu kada traje sjednica . Dok vi nađete član koji vam je potreban, prođe pola dikusije”, navela je Ješićeva.

Druga faza

Šukalo je kazao da se taj projekat neće zaustaviti samo na mobilnoj aplikaciji, već da je kroz drugu fazu predviđena nabavka hardvera i softvera za salu Skupštine grada.

“Tu, prije svega, mislim na nabavku jedinica na koje se odbornici javljaju, većeg led displeja, servera, kao i softvera koji će omogućiti brži i efikasniji rad Skupštine. Benefit tog sistema je, između ostalog, brz i jednostavan uvid u rezultate glasanja, što često interesuje javnost. Benefit je i to što će sistem sam mjeriti vrijeme, uključivati i isključivati jedinice koje odbornici koriste za prijavljivanje za govor i glasanje”, objasnio je Šukalo.

Tom drugom fazom bi se nadležni trebali pozabaviti u narednom periodu, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: