Mjesec dana poslije: Nit’ je tim, nit’ je revizija

Tim za reviziju nije ni tim ni revizija, već „Komisija za utvrđivanje stanja i zakonitosti rada Grada Banjaluka“.

Tako činjenicu da Tim za reviziju, koji je u trenutku osnivanja tako i predstavljen, ne može biti dio zvaničnih, internih kontrola u javnom sektoru objašnjavaju u Gradskoj upravi.

„Komisija nema nadležnosti niti sistem rada iz bilo kog propisa koji se odnosi na reviziju. Samim tim se na Komisiju ne mogu primjeniti propisi iz oblasti revizije“, kažu u Gradskoj upravi pozivajući se na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta na osnovu kojeg je Komisija i formirana.

Zbog čega je Komisija u startu predstavljena kao tim, a ne kao komisija, iz Gradske uprave nisu objasnili. I na njihovom sajtu 30. decembra objavljena je vijest „Formiran je Tim za reviziju“, a gradonačelnik Draško Stanivuković tada je rekao da je to „prvi ovakav tim“.

Print Screen – portal Grada Banja Luka, banjaluka.rs.ba

„Ponosan sam na ove ljude koji su se u veoma izazovnim vremenima odlučili na ovakav korak. Nijedan gradonačelnik nije se odlučio za nešto ovako. Tim će da radi po mom nalogu, zahtjevu i uputstvima, jer na to imam pravo kao gradonačelnik. Tim za reviziju će češljati sve što se prečešljati može. To znači da će nas interesovati svaki ugovor, sporazum, javna nabavka“, poručio je tada Stanivuković.

Nepunih mjesec dana kasnije, gradonačelnik poručuje da tim, odnosno Komisija, ima neku vrstu savjetodavne uloge i da se revizijom neće ni baviti. Na osnovu njihovih izvještaja, kaže, on će moći da „šalje krivične prijave“.

Kolike će biti naknade eksterno angažovanih članova Komisije koji će biti plaćeni po ugovoru o djelu, iz Gradske uprave do danas nisu saopštili. Osim predsjednice Komisije i ovlašćenog revizora Diane Cvijić, spoljni članovi su i advokati Jelena Kisin i Dario Sandić.

Grad Banjaluka od ranije ima Jedinicu interne revizije gdje je za poslove revizije plaćeno dvoje zaposlenih, a na čijem je čelu ekonomista Jelena Katalina.

Ostavite komentar: