Minus otjerao kupce sa banjalučke tržnice

BANJALUKA – Snijeg, mraz i minus na termometru i ove godine pustoše banjalučku tržnicu, pa su se juče, umjesto uobičajene buke i gužve, mogle zateći poluprazne tezge i jedva koji kupac.

Ipak, ni promrzlih ruku, na minus šest stepeni Celzijusa, prodavci nisu odbili da proćaskaju o svojoj teškoj situaciji.

– Zima je, pa se narod malo kreće. Što se tiče cijena, samo su blitva i špinat skuplji, sve ostale su iste kao i do sada – rekla je prodavačica Mileva Vukmir.

Minus na termometru doveo je do veoma malog broja trgovaca koji su juče odlučili da izlože svoje proizvode. Najhrabriji koje smo zatekli kraj tezgi kažu da je to potpuno opravdano, jer je isplativije hladne dane provesti kod kuće.

– Mnoge kolege nisu ni došle na posao, ali to i ne osjetimo kao izostanak konkurencije, jer nema ljudi da pokupuju ni sa dvije tezge. Nije nam lako da stojimo na minusu i čekamo da zaradimo koju marku. Dok hladnoća ulazi u kosti, i onako slabo zdravlje postaje još lošije. Tako da se posao ne isplati, ali nemamo izbora – rekla je prodavačica domaćeg voća i povrća uz žaljenje da njeni proizvodi neće još dugo moći da čekaju kupca. Prodavcima situaciju dodatno otežava sve veći broj supermarketa, za čiju se ponudu opredjeljuje sve više građana.

Slabu prodaju olakšava izdržljiva roba, kojoj temperature još ne smetaju.

– Ove temperature nisu ništa, sjedeći ovdje preživjeli smo i kada se temperatura spuštala do minus 20. A što se tiče prodaje, ona je katastrofalna. Ne može se zaraditi pet maraka na skupocjenoj robi – izjavio je trgovac Savo.

Sugrađani misle da razloge ovakve situacije treba tražiti u hladnoći, skupoći i nemaštini.

– Stalni sam kupac domaćih proizvoda sa tržnice, mene ne sprečava hladnoća da vidim šta je novo u ponudi. Ono što nas muči je penzionerski minus u džepu u odnosu na visoke cijene proizvođača – požalio se penzioner Zdravko.

Prodavci

Prodavci na tržnici kažu da je situacija ipak mnogo bolja nego u vrelim ljetnim danima, kada su temperature išle i preko 40 stepeni.

– Veće smo probleme imali tokom ljeta, kada su temperature bile enormno visoke. Mnogi su prestajali da rade, zbog truljenja i propadanja robe – rekao je prodavac Savo.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 

Ostavite komentar: