Ministarstvo o besplatnim udžbenicima: Ne možemo ih pokloniti samo osnovcima u Banjaluci

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ne može učestvovati u finansiranju besplatnih udžbenika samo za osnovce u Banjaluci, potvrdili su iz tog resora za BL portal. 

Uprkos tome što je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković početkom februara poručio da se nada da će i oni pomoći, iz Ministarstva prosvjete objašnjavaju da ne mogu vršiti diskriminaciju učenika.

„Ne možemo učestvovati u obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola sa područja samo jedne jedinice lokalne samouprave“, navode iz Ministarstva prosvjete.

Ipak, u Gradskoj upravi i dalje vjeruju da će ideja o besplatnim udžbenicima biti realizovana u ovoj godini i da će svi banjalučki osnovci u septembru knjige dobiti „na poklon“, a sva potrebna sredstva će, tvrde za BL portal, obezbijediti rebalansom budžeta.

Prema podacima i računici Ministarstva prosvjete, radi se o 1.779.330 KM, koliko bi  koštale knjige za sve đake u Banjaluci od trećeg do devetog razreda, odnosno njih 11.505.

Zasad je Nacrtom budžeta grada obezbijeđeno 350.000 maraka ili 20 odsto potrebnog novca. Ponovo najavljujući besplatne udžbenike kao jedan od glavnih gradskih projekata, gradonačelnik je 4. februara, dan nakon što je potpisao Nacrt budžeta, pogriješio u računici, rekavši da je Gradska uprava, zahvaljujući uštedama, već obezbijedila 30 odsto potrebnih sredstava.

„Znamo da je to i plan Ministarstva prosvjete i kulture RS i nadamo se pomoći, ali i ako je ne bude uspjećemo da dodatnih 70 odsto sredstava obezbijedimo rebalansom budžeta kako bi naši osnovci u septembru imali besplatne udžbenike”, rekao je tada Stanivuković.

Iz Ministarstva prosvjete napominju da su i za narednu školsku godinu uplanirali sredstva za besplatne udžbenike svim učenicima prvog i drugog razreda, pobjednicima republičkih takmičenja, kao i za treće i svako naredno dijete iz višečlanih porodica.

U ovoj školskoj godini za te namjene izdvojili su tri miliona maraka, dok su besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola sa područja grada Banja Luka, odnosno njih 5.060, koštali nešto više od 360 hiljada maraka.

Prema računici Ministarstva, da bi se obezbijedili besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj bilo bi potrebno oko 11 miliona maraka.

Ostavite komentar: