Međunarodni eksperti za provjeru područja “Incel” stigli u Banjaluku

BANJALUKA – Međunarodni eksperti, koje je angažovao UNDP, a koji bi trebalo da predlože naredne korake i urade projekat sanacije kontaminiranog zemljišta na području Poslovne zone “Incel”, stigli su u Banjaluku, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uredjenje, gradjevinarstvo i ekologiju RS.

Projekt menadžer holandske kompanije TAUV Bodvin Foke će uz pomoć predstavnika Poslovne zone „Incel“ obići sve lokacije na kojima je utvrđeno prisustvo piralena, kako bi sagledao problem u cjelini.

“U planu je da međunarodni ekperti nakon trodnevnog obilaska, održe sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i predlože moguća rješenja pomenutog problema. Planirano je da se pomenuti sastanak organizuje u četvrtak, 29.8.2019. godine, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, međunarodnim ekspertima dostavljena je sva raspoloživa dokumentacija koju su tražili radi izrade prethodne procjene lokacije.

Iz Ministarstva navode da se prikupljanje podataka u ovoj fazi odnosilo na infrastrukturu podzemnih instalacija, arhivu dozvola koje su izdate za privredne subjekte u okviru Poslovne zone Incel, što podrazumjeva sve dozvole, računajući i preduzeća koja su prestala sa radom, zatim geološke i hidrološke podatke, satelitske snimke lokacije, raspored objekata u Poslovnoj zoni, kompletnu podzemnu komunalnu infrastrukturu i sl.

“Rješavanje ovog problema zahtijeva nekoliko faza: tačnu analizu trenutnog stanja, prijedlog rješenja i odabir najbolje tehnike sanacije kontaminiranog područja, detaljan projekat sanacije i, naravno, nakon što problem bude riješen – monitoring i praćenje. Poslednji podaci uzorkovanja podzemnih voda su ohrabrujući, imajući u vidu da su pokazali da koncetracije zagađenja piralenom i teškim metalima nisu veće od dozvoljenih”, navode.

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: