Među najznačajnijim institucijama: Obilježeno 47 godina Pravnog fakulteta u Banjaluci

04.02.2022. | 13:43

Pravna nauka se u 21. vijeku nalazi pred velikim izazovima te je potrebno uz primjenu novih tehnologija uvoditi inovacije u studijske programe, rekao je danas ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

On je naveo da su ti izazovi u vezi sa regulacijom društvenih okolnosti koje vladaju u globalnom sistemu.

“Prije svega, to je pitanje regulacije primjene tehnologije, te Republika Srpska, Univerzitet u Banjaluci i Pravni fakultet mogu napraviti značajan iskorak, a kakav će on biti, zavisi od toga koliko smo spremni da uđemo u inovaciju studijskih programa”, rekao je Rajčević novinarima.

On je, prije početka svečanosti povodom obilježavanja 47 godina rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, rekao da će se inovacija studijskih programa na ovom fakultetu baviti pitanjima kao što je zaštita podataka u digitalnom obliku i zaštita ličnih podataka te uređenje odnosa u području informacione bezbjednosti.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Željko Mirjanić napomenuo je da je ovaj fakultet osnovan 6. februara 1975. godine te naglasio da je to jedna od najznačajnijih institucija u Republici Srpskoj, koja školuje pravnike, čuva i gradi pravni sistem.

“Pravni fakultet je hram pravne nauke, kontinuirano radimo na oblikovanju novih mladih ljudi, koji su spremni da nose međunarodne naučne projekte. Školujemo pravnike koji će odgovoriti svim izazovima”, rekao je Mirjanić.

On je naveo da će Pravni fakultet, uprkos izazovima, nastaviti da brani univerzalne vrijednosti, kao što su samostalnost, suverenitet, pravda, pravičnost, a koje su u današnje vrijeme, dovedene u pitanje.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izrazio je zadovoljstvo pošto Pravni fakultet na svim poljima djelovanja bilježi pomake i uspjehe.

“U narednom periodu insistiraćemo i na podizanju nivoa kvaliteta u oblasti nastave i nastavnog procesa, kao i u povećanju učešća praktičnog dijela nastave”, rekao je Gajanin.

Igor Mirjanić, student generacije sa prosjekom ocjena 9,88, rekao je da studije zahtijevaju velika odricanja, ali i dobru organizaciju vremena.

“Najveći izazovi u pravnoj nauci su održati vrijednosti koje krase svakog pravnika, jer se suočavamo sa napadima”, naveo je on i dodao da ne treba podleći pritiscima.