Mašinovođa zaustavio voz u Banjaluci: Rampa podignuta, čuvara nema

Voz na pružnom prelazu u Zalužanima kod Banjaluke, dok je rampa u tom trenutku podignuta. Takva situacija desila se jutros, a fotografija zabrinjavajuće scene dospjela je u medije.

Iz Željeznica RS navode da se voz koji je saobraćao na relaciji Banjaluka – Dobrljin, jutros u 7 časova i 30 minuta bezbjedno zaustavio ispred putnog prelaza u Zalužanima, tako da učesnici u drumskom saobraćaju nisu bili ugroženi.

“Željeznice Republike Srpske postupaju po Zakonu o željeznicama, koji tretira i situacije kada branici na putnom prelazu iz bilo kojeg razloga nisu spušteni. U takvim situacijama daje se opšti nalog i mašinovođe obavezno staju ispred putnih prelaza, kako bi drumski saobraćaj bio bezbjedan. Mašinovođe postupaju po propisima, vozove obavezno zaustavljaju ispred putnog prelaza, te nakon toga zvučnim signalom upozoravaju vozače drumskih vozila da se zaustave.

Čuvar putnog prelaza koji je zadužen za upravljanje rampom na putnom prelazu u Zalužanima, u trenutku prolaska voza nije bio na radnom mjestu. Isto je napustio par minuta prije nego što je drugi kolega preuzeo smjenu.

Kako ne postoji opravdanje za ovakvo postupanje bilo kog pojedinca, protiv radnika Željeznica Republike Srpske biće pokrenut disciplinski postupak kako bi se utvrdile sve činjenice povrede radne obaveze, te će u skladu s provedenim postupkom biti provedena kaznena mjera”, saopšteno je iz Željeznica RS, navodi “Mondo“.

Iz ovog preduzeća kažu da Željeznice Republike Srpske zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i drugim nadležnim republičkim institucijama i lokalnim zajednicama i ove godine provode kampanju “Oprezni paze na putne prelaze”.

Cilj kampanje koja u Republici Srpskoj i dalje traje, je da u saradnji sa lokalnim zajednicama unapredi bezbednost odvijanja saobraćaja na putnim prelazima, smanji broj nesreća sa smrtnim posledicama, te utiče na svest građana i pojača odgovornost učesnika u drumskom saobraćaju.

 

 

Ostavite komentar: