Manifestacije povodom Dana Banjaluke su završene: Piknik na mjestu novog gradskog parka

Današnjim piknikom na mjestu gdje će biti izgrađen novi gradski park, Banjaluka je završila niz manifestacija organizovanih povodom obilježavanja Dana grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

Iako su građani Banjaluke navikli da 9. maj obilježe na koncertima, zbog epidemiološke situacije, koncert ove godine nije organozovan, a Grad je građanima organizovao druženje u prirodi.

Sa građanima se danas družio i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, kao i mnogi radnici Gradske uprave.

“Danas je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, a Banja Luka pobjedu nad fašizmom i slobodu slavi i obilježava već danima. Znam da smo već godinama navikli da 9. maj slobodu proslavljamo i uz koncerte na Kastelu i nadam se da ćemo već sljedeće godine nastaviti tu tradiciju, ali ove i prošle godine korona nam to nije dozvolila”, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da, iako ne možemo na koncerte, možemo u prirodu, zato smo odlučili da ovaj veliki datum obilježimo u prirodi, slaveći slobodu i poštujući propisane mjere.

“Ako se pitate zašto smo odabrali baš ovu lokaciju za piknik, iako ovaj prostor još uvijek baš ne liči na park, to je zato što želimo da Banjalučani zavole ovaj prostor i naviknu na njega od samog početka. Želimo da građani sa nama zajedno učestvuju u stvaranju ovoga najvećeg parka, zato smo danas baš ovdje, da od početka svi zajedno pratimo kako ovaj park raste”, rekao je Stanivuković.

Kako je naglasio, ovo će biti najveći park ne samo u Banjaluci, nego i u Republici Srpskoj.

“Njegov sadržaj predviđaće sadržaj za rekreaciju i sport, sa velikim jezerom u sredini, šetalištem, amfiteatrom za kulturne i sportske manifestacije, ambijent gdje će se moći popiti piće, kao i dio gdje će se građani moći okupljati i družiti. Ono što je važno, jeste da će park imati i cjeline koje će samo građani moći oblikovati i reći kako treba da izgledaju sa aspekta da će svaka porodica koja želi moći da postavi svoje porodično drvo, ili drvo prijateljstva, drvo ljubavi i slično”, kazao je on.

Naveo je da se počelo sa krčenjem i uređenjem ovog prostora, te da se očekuje raspisivanje javnog poziva za izgled ovog parka.

“A kada bi nas pitali kada će park biti gotov, kazao bih da se park nikada ne završava. On stalno raste. Ali mogu reći da će ovdje već tokom ljeta biti urađen jedan dio staza, klupa i rasvjete”, zaključio je on.

Podsjetio je da je na sajtu Grada i nalozima Grada na društvenim mrežama objavljena anketa u kojoj sugrađane pitamo šta žele vidjeti u novom parku, jer je, kako je kazao – mišljenje građana je važno, s obzirom na to da ovaj park i jeste za građane.

“Zajedno ćemo birati sadržaj, zajedno ćemo saditi drveće i građani će imati priliku da se upišu u istoriju ovog parka koji će postati zelena oaza namijenjena svima. Od danas će pripreme za gradnju parka početi intenzivno, kako bismo što prije mogli uživati na ovom divnom prostoru”, rekao je gradonačelnik.

 

 

Ostavite komentar: