Mandić apeluje: Čuvajmo zajedničku imovinu u Banjaluci, ostaće više sredstava za nova igrališta

25.02.2024. | 09:32

Komunalna oprema na igralištima, kako dječijim, tako i na sportskim igralištima najčešće se nalazi na meti nesavjesnih pojedinaca.

-S obzirom na to da smo u prošloj godini napravili najveći broj terena za igru, rekreaciju i sport, tako je i zabilježen povećan broj slučajeva oštećenja nove opreme. Nažalost, takvi slučajevi vandalizma zabilježeni su i na novouređenim plažama – kazao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove, Boriša Mandić.

Ističe da su kod održavanja odnosno popravke komunalne opreme veliki troškovi, te da se ta sredstva mogu preusmjeriti na izgradnju novih igrališta.

-Uz to što se izdvajaju velika sredstva za popravku uništene komunalne opreme, oštećeni rekviziti na dječijim igralištima su i opasnost za naše najmlađe sugrađane. Zato i ovom prilikom apelujem na naše građane da čuvamo zajedničku imovinu. Takođe, poseban apel upućujem roditeljima da usmjere djecu da ne uništavaju rekvizite namijenjene djeci sa invaliditetom, kao što to je bio nedavno slučaj na igralištu u Parku „Mladen Stojanović“ – poručio je Mandić.

Osim apela, na smanjenje broja vandaliskih ponšanja pokušava se uticati i novčanim kaznama, koje su od prošle godine u odnosu na raniji period povećane i za deset puta.

-Takođe, pokrenuli smo razgovore sa Policijskom upravom Banja Luka kako bismo uspostavili proceduru prijava. Uništavanje imovine je krivično djelo i već smo nekoliko prijava poslali Policijskoj upravi. Grad Banja Luka zajedno sa resornim ministarstvom radi i na proširenju broja lokacija u gradu koje bi bile pod video nadzorom – naveo je Mandić.