Mali prinosi, a potražnja velika: Korona virus povećao prodaju meda

Loši vremenski uslovi i slaba ispaša doveli su do izuzetno malih prinosa meda ove godine, a potražnja za pčelinjim proizvodima povećana je zbog pandemije korona virusa.

Predsjednik Društva pčelara “Banjaluka” Damir Barašin rekao je da je blaga zima bez snijega loše uticala na pčele, koje su, umjesto da miruju, već u februaru počele aktivno da izlaze iz košnica.

“Nakon toplog perioda došlo je do zahlađenja krajem marta i početkom aprila. Zbog obilnih kiša u maju biljke nisu medile pa je ispaša bila loša, što se direktno odrazilo na ukupan prinos meda. Jun je takođe bio hladan i kišovit, tako da ni stabilizacija vremenskih prilika tokom ostalih ljetnih mjeseci nije popravila prinose. Prethodna godila je bila loša, a za ovu se može reći da je katastrofalna”, kaže Barašin.

Dodao je da se cijene nekoliko posljednjih godina nisu mijenjale i kreću se od 15 do 20 KM, zavisno od vrste meda.

“U Hercegovini kilogram meda doseže cijenu i do 20 KM, a kod nas cijena godinama stagnira i nije bilo velikih oscilacija. Povremeno se dešavalo da med poskupi za marku najviše”, istakao je Barašin.

S druge strane, potražnja za medom porasla je zbog aktuelne epidemiološke situacije, a Banjalučani su se u strahu od novog virusa okrenuli prirodi pa imunitet žele da ojačaju uz pomoć pčelinjih proizvoda. Tražene su sve vrste pčelinjih proizvoda, a u ponudi su najčešće tri vrste meda.

“Najviše se proizvodi kestenov, livadski i bagremov med, ali ove godine je ispaša potpuno podbacila, tako da su proizvedene minimalne količine meda koje se odlično prodaju”, rekao je Barašin.

Što je tiče subvencija kazao je da su pčelari uglavnom zadovoljni podrškom koju dobijaju od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

“Zadovoljni smo iznosom subvencija, koje su veće nego prethodne godine. Jedino na šta imamo primjedbu jeste dinamika isplata subvencija. Resorno ministarstvo vodi računa o pčelarstvu kao grani poljoprivrede, a iz godine u godinu rastu i sredstva koje za ovu granu izdvaja većina lokalnih zajednica pa tako i Gradska uprava Banjaluka”, naglasio je Barašin.

Sajmovi

Pandemija uzrokovana virusom korona uticala je i na ovogodišnje pčelarske manifestacije. Većina sajmova je otkazana, a tek poneki je održan i to u manjim mjestima, gdje su epidemiološki uslovi to dozvoljavali, piše Glas Srpske.

“Zabrana okupljanja i ograničenja koja je uveo krizni štab nisu u većoj mjeri uticali na pčelare, jer su skromni prinosi i nestašica meda glavni problem”, kazao je Damir Barašin.

Ostavite komentar: