Lavori kao postavke: Kondić objavio katastrofalno stanje zgrade Muzeja Srpske VIDEO

Muzej Republike Srpske danas slavi 93 godine od osnivanja. Nastao entuzijazmom bana Tise Milosavljevića i Spiridona Špire Bocarića kao mjesto u kojem će se čuvati materijalni dokazi našeg istorijskog identiteta i razvoja, već godinama je zapostavljen od nadležnih.

To je upozorio odbornik NF u Skupštini grada Banjaluka, Nemanja Kondić, koji je posjetio Muzej, uvjerio se u kakvom se stanju nalazio zgrada i sve objavio na društvenim mrežama.

“Svaka kiša izaziva slijevanje vode kroz bušan krov. Eksponati su ugroženi. Plastični lavori postali su sastavni dio muzejske postavke. Možda se od cijene plaćene za bilborde mogao rekonstruisati krov. Možda su intelektualci mogli potpisati neku peticiju i zatražiti zaštitu i rekonstrukciju Muzeja, kao što su radili kada su potpisivali za Ustavni sud. Možda bi i istoričari mogli dići svoj glas, kao što su dizali oko identiteta kralja Tvrtka”, napisao je Kondić na Fejsbuku.

Pita da li se ovako voli Republika Srpska i da li je istorija Srba na ovim prostorima toliko nebitna nadležnima da na ovo već duže od decenije ne obraćaju pažnju?

“Ovo su stvari na kojima treba dokazivati svoj patriotizam. Džaba priča o prenosu nadležnosti kada i ono što je u isključivoj nadležnosti Republike Srpske tretiramo na ovakav način. Neka zvanice iz vlasti koje dođu na večerašnju svečanost, između gutljaja pića, dobro pogledaju vlagu po zidovima, neka između zalogaja kanapea pogledaju lavore u koje kapa voda, možda se i zastide malo. I još jedna istorijska činjenica za kraj. Ban Tisa bio je pripadnik vlasti, a Špiro Bocarić pripadnik opozicije. Banu nije smetalo da političkog protivnika stavi na čelo novoosnovane institucije, jer je Bocarić bio čovjek iz struke”, naglasio je Nemanja Kondić.

Ostavite komentar: