„KRUŽNI TOKOVI NISU ZA BICIKLISTE“ – ‘BKM’ vožnjom pod motom „Bicikli se voze“ ukazuje na problem

Građani okupljeni u Banjalučkoj kritičnoj masi (BKM) organizuju vožnju biciklima kroz grad pod naslovom ,,Bicikli se voze“, aludirajući na sveprisutni moto Grada ,,Banjaluka se gradi”, a kako bi ukazali da nedavno izgrađeni kružni tokovi nisu prilagođeni za bicikliste.

Vožnja će se održati danas. Okupljanje je planirano u 18.30 ispred Muzeja savremene umjetnosti RS, a start u 19. časova.

Član BKM-a Dragan Kabić je rekao da je nedavno izgrađena još jedna kružna raskrsnica u kojoj je, kako kaže, zanemaren biciklistički saobraćaj.

– Članovi ove inicijative, kao ni učesnici, nisu nikakvi nazadni hipici koji se bore protiv svakog oblika progresa i izgradnje. Dakako, ne bismo mi ni imali ništa protiv izgradnje da ona direktno ne utiče na stvari kojima se bavimo, ali i s kojima svi mi živimo. Dok je kružna raskrsnica, kod „Delte“, izgrađena na brzinu, i bez većeg obzira prema korisnicima nemotorizovanog saobraćaja pješacima, biciklistima te osobama s invaliditetom u smislu prekida jedine dionice u Banjaluci koja je imala kakav-takav kontinuitet biciklističkog saobraćaja, ali i lošim izvođenjem kosina, ova nova kružna raskrsnica, kod Mljekare, posebna je priča –neveo je Kabić.

Dodao je da se na toj raskrsnici, biciklistička infrastruktura nalazi samo s jedne strane saobraćajnice, te da se prekida na samoj raskrsnici.

– Prije izgradnje raskrsnice, biciklista, ukoliko se kreće Ulicom Trive Amelice od Bulevara srpske vojske, i želi da skrene skrene lijevo u Ulicu dr Mladena Stojanovića, što je veoma prometna ruta biciklista, i pritom to želi da uradi sa najmanje prekršaja i na najsiguniji način, morao bi prvo da sačeka zeleno na pješačkom, zatim da skrene prvo desno, prema benzinskoj pumpi, pa da radi polukružno okretanje na saobraćajnici, dođe do semafora, čeka zeleno, pa da ide pravo. Na taj slučaj, između ostalih, sugerisali smo gradskim vlastima, te zagovarali izgradnju biciklističkih traka u sklopu kolovoznih kako bi se kontinuitet na toj ruti nastavio, a raskrsnica najbezbjednije riješila – objasnio je Kabić.
Napomenuo je da su ranije biciklisti, ukoliko su išli pravo, imali priliku integrisanja u saobraćaj.

Sa novom kružnom raskrsnicom, biciklistički saobraćaj ne da nije riješen, već sad biciklisti i za pravo i za ljevo, moraju praviti polukružno okretanje – rekao je Kabić.

„Banjalučka kritična masa (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji. Pored mjesečnih vožnji, članovi Banjalučke kritične mase rade na informisanju i edukaciji svih učesnika u saobraćaju radi povećanja bezbjednosti u saobraćaju, popularizaciji bicikla kao prevoznog sredstva, zagovarati unapređenje biciklističke infrastrukture i slično.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

Ostavite komentar: