Kresojević o pomoći medicinarima: Rebalansom predviđeno po 500 KM i radnicima četiri zavoda

Iz budžeta Grada isplaćena je podrška zaposlenim u zdravstvu, u ukupnom iznosu od 2,7 miliona KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako je kazao gradski menadžer Bojan Kresojević, procedura je takva da je prvo trebalo potpisati ugovore sa zdravstvenim ustnovama koje je većina u Skupštini grada Banjaluke predložila svojim amandmanom, te da su nakon potpisivanja ugovora juče i uplaćena sredstva za četiri zadravstvene ustanove:  Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, JZU “Dom zdravlja” u Banjaluci i Zavod za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

“Svjesni smo činjenice da u ovoj epidemiološkoj situaciji najveći teret podnose zdravstveni radnici i to je jedan od razloga zbog kojeg je prije 15-ak dana gradonačelnik najavio da će biti isplaćena podrška zdravstvenim radnicima”, kazao je on i dodao da nije bilo upitno da li će biti isplaćena ova podrška, kako je i najavljeno.

Navodi da se sada, nakon što je Grad doznačio sredstava, očekuje da će ove zdravstvene ustanove po ustanovljenim spiskovima isplatiti podršku i da je time taj ciklus završen.

“Na ovaj način, Grada Banja Luka pokazao je veliku solidarnost prema zdravstvenim radnicima, ali ne samo prema zdravstvenim radnicima iz Banjaluke, s obzirom na to da je Univerzitetski klinički centar ustanova koja broji više od 3.300 zaposlenih i koja služi cijeloj Republici Srpskoj kao najopremljeniji zdravstveni sistem. Tako da je Banja Luka finansirala radnike koje služe i drugim lokalnim zajednicama”, naveo je Kresojević.

On smatra da je neophodno da lokalna politika treba da bude usaglašena među lokalnim zajednicama, te ako je Banja Luka krenula u podršku zdravstvenim radnicima, to treba da podrže i druge lokalne zajednice.

“Nakon što smo pokrenuli proceduru isplate za one ustanove predviđene amandmanima skupštinske većine, zaključili smo da bi bilo pravično i neohodno da isplatimo podršku i za druge javne ustanove koje djeluju u Banjoj Luci, a to su: Zavod za sudsku medicinu, Zavod za transfuzijsku medicinu, Zavod za stomatologiju i Zavod za medicinu rada i sporta”, naglasio je gradski menadžer.

Prema trenutnim podacima sa kojima raspolaže gradska administracija, riječ je od oko 200 radnika, za šta će biti potrebno izdvojiti dodatnih 105.000 KM.

“Ta sredstva smo predložili rebalansom budžeta, koji smo početkom tekuće sedmice predali u skupštinsku proceduru. Neophodno je da se do kraja godine usvoji rebalans i da se potpiše ugovor sa ovim zdravstvenim ustanovama najkasnije do 31. decembra, kako bi njihovi radnici mogli da dobiju ovu podršku oko Nove godine”, zaključio je Kresojević.

Ostavite komentar: