“Kreće popis 20.000 nekretnina”: Banjaluka učestvuje u projektu masovne procjene vrijednosti

Grad Banjaluka učestvovaće u projektu masovne procjene vrijednosti nepokretnosti na području grada, koji je dio švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini pod nazivom „CILAP“.

Kako kaže načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar ovaj projekat zajednički realizuju Gradska uprava, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) i Poreska uprava Republike Srpske.

“Ovih dana izvršen je prvi izlazak na teren svih učesnika ovog projekta u naselju Nova Varoš, kako bi se utvrdilo da li je sve spremno za realizaciju”, istakla je Šljivar.

Tim na terenu je testirao aplikaciju za prikupljanje podataka o nepokretnostima i pokazao je kako će izgledati popis, čiji je osnovni cilj identifikacija nepokretnosti. Pilot projekat kreće iz Rosulja, a obuhvatiće i Novu Varoš, naselje Sime Matavulja, Centar, Aleju centar, Borik, odnosno dvije katastarske opštine – Banjaluka šest i Banjauka sedam, odnosno 110 ulica i oko 20.000 nepokretnosti.

Načelnica Šljivar najavljuje da će prije formalnog početka, što je najavljeno za septembar, biti potpisan sporazum o realizaciji ovog projekta između Grada i RUGIPP.

“Popis i procjena vrijednosti nepokretnosti je od izuzetnog značaja za sve jedinice lokalne samouprave, jer se time pored ostalih efekata, uređuje i ažurira Fiskalni registar nepokretnosti kod Poreske uprave, kao osnova za obračun poreza na nepokretnosti, koji je izvorni prihod jedinica lokalne samouprave. Naime, kroz popis će se obezbijediti širenja obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti i povećati stepen naplate.. Naša je procjena da još uvijek postoji značajan broj onih koji izbjegavaju ovu zakonsku obavezu, a to je onda suštinski na teret onih koji plaćaju porez. Treba naglasiti da se iz ovog prihoda finansira izgradnja i održavanje brojnih komunalnih, društvenih i drugih infrastrukturnih objekata i projekta, koji su značajni za funkcionisanje našeg grada i koji obezbjeđuju bolji kvalitet života svih sugrađana”, naglasila je ona.

Kada se završi popis dobiće se detaljan uvid u stanje nepokretnosti i kompletna usaglašenost podataka knjige uloženih ugovora iz RUGIPP-a, podataka Fiskalnog registra nepokretnosti iz Poreske uprave Republike Srpske, sa stvarnim stanjem na terenu u izabranom pilot području.

Ostavite komentar: