Krajišnik o situaciji u Banjaluci: Nemoguće usvajanje rebalansa budžeta

29.01.2024. | 13:31

Rebalans je isto što i budžet, odnosno rebalans je rebalansirani budžetski plan, a plan se uvijek usvaja za budući ili tekući period.

Nije moguće usvajati plan za prošlo vrijeme, to je elementarna stvar, naveo je za Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta i predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske komentarišući najavu nastavka vanredne sjednice Skupštine grada Banjaluka na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rebalansu budžeta za 2023.

Krajišnik smatra da nema ni zakonske niti logičke osnove da se rebalans za prošlu 2023. godinu godinu usvaja 2024. godine, piše RTRS.

– Pošto je budžetski period istekao, nikakav plan za budžetski period nije moguće donositi, to je elementarna stvar i ne dozvoljava zakon. Ako se pogleda mišljenje Ministarstva finansija na tu temu, ništa drugo se ne može reći osim onog što je tamo napisano. Usvajanje rebalansa za period koji je istekao je nemoguće, to nema nikakve osnove da se tako nešti radi, ni logički ni zakonski – zaključuje Krajišnik.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković zakazao je za četvrtak, 1. februara, nastavak vanredne sjednice gradske Skupštine na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rebalansu budžeta za 2023. godinu.