Korona u banjalučkim školama: “Đaci su dobro, za sada možemo pratiti izolovane”

Dom zdravlja trenutno može pratiti stanje odjeljenja koja su izolovana zbog korona virusa, ali ne mogu garantovati da će tako biti i u buduće ako se broj učenika isključenih s nastave bude povećao.

U Banjaluci je početkom školske godine već registrovano nekoliko sluačjeva zaraze među osnovcima i srednjoškolcima, zbog čega su u izolaciju poslate grupe odjeljenja koje su zajedno boravile u učionici sa oboljelim đacima.

“Što se tiče djece koja su pozitivna na virus korona, uglavnom je riječ o kontaktu s pozitivnim licem, najčešće članom porodice. Djeca su sa izuzetno blagom kliničkom slikom, gotovo zanemarivom. Sva druga djeca iz razreda nemaju za sada nikakve simptome i dobro se osjećaju”, izjavila je za Srpskainfo direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović.  Ona pojašnjava da se svakoj novoboljeloj osobi učeniku ili nastavniku pristupa individualno, radi se kompletna epidemiološka anketa za učenika koji je pozitivan i na osnovu te ankete se dalje provode mjere i preporuke.

“Tokom anketiranja razreda, koji su imali pozitivnog učenika u odjeljenju, došli smo do zaključka da djeca, profesori i učitelji nose maske. Što se toga tiče, zadovoljni smo pristupom đaka i prosvjetara, koji se pridržavaju svih mjera distance i dezinfekcije”, rekla je ona.

Todorovićevu smo pitali i može li ova zdravstvena ustanova ispratiti aktuelnu situaciju u školama, s obzirom da ponovo pružaju usluge pacijentima u punom obimu, odnosno sa 100 odsto kapaciteta.

“Banjaluka je veliki grad, koji ima mnogo škola i učenika, i nama je drago da je tako, ali kada četiri, pet odjeljenja “ispadnu” iz procesa nastave naša Higijensko-epidemiološka služba mora uraditi epidemiološko anketiranje. Sigurno je da, u narednom periodu kada bude mnogo veći broj razreda, to nećemo uspjeti da uradimo na način kako smo prvobitno zamišljali”, pojasnila je Todorovićeva.

Ona je istakla da su ministru zdravlja RS, Alenu Šeraniću, koji je juče bio u posjeti ovoj ustanovi prezentovali svoje kapacitete i mogućnosti, te dali određene prijedloge kako da se svim domovima zdravlja olakša nadzor nad školama i vrtićima. O prijedlozima kako bolje uvezati institucije da djeluju brže i efikasnije, biće riječi i u petak, na sastanku u ministarstvu.

“Moraćemo uraditi opšte preporuke, koje će biti poznate svim roditeljima, starateljima, djeci, kakav je njihov način postupanja ukoliko se dogodi situacija da je neko u razredu pozitivan i ako se medicinski odluči da dio razreda ide u izolaciju: šta to znači, šta djeca treba da prate, kada da se jave svom porodičnom doktoru. Radi se o zdravoj djeci koja će jedno vrijeme provesti kod kuće i nema potrebe da budu uplašeni i zabrinuti na bilo koji način. Ukoliko im treba bilo koji savjet, oni će se javiti svom porodičnom doktoru ili pedijatru”, rekla je Todorovićeva.

U Banjaluci je do sada registrovano preko 1.700 slučajeva zaraze.

Ostavite komentar: