Korona stala na put prevozu! Bez organizovanog odlaska na parastos u Garavicama

Komemoracija i parastos povodom obilježavanja stradanja Srba u ustaškom zločinu u Garavicama 1941. godine, ove godine biće održani bez masovnijeg okupljanja zbog pandemije virusa korona, saopštili su iz Zavičajnog udruženja  „Una“  i Odbora „Garavice 41“.

Ranijih  godina, Grad  Banjaluka  i Vlada Republike Srpske su na molbu udruženja i odbora  „Garavice 41“ obezbjeđivali autobuski prevoz do stratišta, ali s obzirom na ovogodišnju  situaciju i na pandemiju odlučeno  je  da  se  komemoracija  i parastos  održe  uz  prisustvo  zvaničnika, a  onima  koji dođu u svojoj režiji  i organizaciji upućuje se molba da vode računa o svim mjerama zaštite protiv korona virusa. Planirani protokol će biti održan u Garavicama, u subotu 5. septembra, s početkom u 11 časova – saopštili su organizatori.

Garavice su jedno od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, odmah iza Jasenovca i Jadovnog. Podaci govore da su za samo dva mjeseca 1941. godine, na ovom prostoru koji je udaljen par kilometara od Bihaća, pripadnici ustaškog pokreta ubili oko 12.000 ljudi, velikom većinom Srba.

Ostavite komentar: