Korona pravi probleme: Radojičić tvrdi da je rebalans budžeta neophodan zbog pada prihoda i ekonomske krize

Prijedlog rebalansa budžeta grada Banjaluka iznosi 155 miliona KM, a predviđeni pad prihoda za ovu godinu je oko 20 miliona KM, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

On je u pauzi današnje sjednice Skupštine grada Banjaluka novinarima rekao da se pred odbornicima nalazi dnevni red od 106 tačaka, te da se najveća rasprava povela o rebalansu budžeta grada.

Radojičić je dodao da je budžet grada ove godine preživio velike promjene zbog krize izazvane virusom korona.

“S jedne strane smo imali niz ušteda koje smo morali ostvariti, a, sa druge, dva konceptualna stava – jedan da ne obustavljamo nijednu kapitalnu investiciju, a drugi da se ne ide na smanjenje plata budžetskih korisnika”, naveo je Radojičić.

On je dodao da je uspješno realizovana emisija obveznica od 12 miliona KM, te istakao da do sada pad poreskih i neporeskih prihoda iznosi oko 16 miliona KM.

“Sada smo na nivou od oko milion do dva miliona pada prihoda mjesečno u odnosu na plan budžeta”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da pad prihoda neće ugroziti izvođenje kapitalnih investicija.

“Pored ovoga na dnevnom redu su se našle i dvije lokacije u poslovnoj zoni `Jelšingrad`, godišnji izvještaji niza preduzeća, važna izmjena regulacionog plana koji se odnosi na novi most u Docu koju ako usvojimo danas možemo raspisati tender i u toku ove jeseni krenuti sa gradnjom ovog velikog mosta”, rekao je Radojičić.

On je naveo da se među tačkama nalaze i one u vezi sa subvencijama za građane, za koje je iz budžeta grada izdvojeno oko dva miliona KM.

Komentarišući rad Skupštine grada u ovom sazivu, Radojičić je naveo da su do sada održali 41 sjednicu, te da je razmatrano više od 3.000 tačaka dnevnog reda.

On je rekao da je gradski parlament radio konstruktivno i kvalitetno.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da je nacrt rebalansa budžeta usvojen u junu bio restriktivniji kada su u pitanju prihodi.

“Dobra strana je što je sada situacija dosta povoljnija kada su u pitanju prihodi, ali je umanjenje budžeta sigurno oko 20 miliona KM”, naveo je Talić.

On je dodao da je grad prošle godine imao domaćinsko poslovanje sa kumulativnim suficitom od 8,6 miliona KM, uz podršku Vlade Srpske sa oko četiri miliona KM.

Na pitanje da li je ovo posljednja sjednica Skupštine grada u ovom sazivu, Talić je rekao da to još uvijek ne znaju, jer su ostavili prostora za održavanje još jedne sjednice ukoliko to bude potrebno.

Talić je rekao da je plan da se odmah poslije izbora zakaže još jedna sjednica kako bi se donijela odluka o privremenom finansiranju koja će biti na snazi dok se ne usvoji budžet grada za narednu godinu.

On je naveo da će ocjenu rada ovog saziva Skupštine grada najbolje dati građani.

“Skupština je imala dobro dinamiku rada, dosta kvalitetnih projekatan i imali smo dobru saradnju sa Gradskom upravom”, zaključio je Talić.

Odbornik iz reda građanskog pokreta “Banjaluka zove” Mirna Savić Banjac rekla je da opozicija neće glasati za usvajanje rebalansa budžeta.

“Kapitalne investicije jesu bitne ali moramo da znamo šta su prioriteti, a to su radna mjesta i kreiranje novih radnih mjesta”, dodala je ona i predložila.

Odbornik PDP-a Jovo Savanović rekao je da ova starnka ne podržava rebalans budžeta jer se, pored mnogobrojnih problema koje stanovnici imaju, novcem samo “šminka grad”.

Odbornik Demosa Milenko Jaćimović naglasio je da će odbornici te stranke poštovati koalicioni sporazum i glasati za rebalans budžeta iako nisu konsultovani tokom pripreme ove tačke.

Odbornik SNSD-a Dragomir Batar rekao je da je zadovoljan rebalansom budžeta, ta da će ga podržati, ističući da je održana likvidnost budžeta i da sve u gradu funkcioniše, kao i da su sve kapitalne investicije nastavljene.

On je naveo da projekti vodosnabdjevanja neće biti ugroženi nedostatkom sredstava u gradskoj kasi i da će se odvijati planiranom dinamikom.

Batar je rekao da su odbornici SNSD-a u gradskom parlamentu uradili maksimalno u prethodne tri godine i da je aktualne Gradska uprava i gradonačelnik riješili pitanja od vitalnog interesa građana Banjaluke.

Odbornik DNS-a LJubo Ninković rekao je da će odbornici ove stranke podržati rebalans budžeta, ističući da kapitalne investicije od 40 miliona KM neće biti ugrožene i da neće doći do smanjenja plata budžetskm korisnicima.

Tanja Čičić Odžaković, odbornik Poligrafa, rekla je da će ova stranka podržati rebalans budžeta.

Ona je rekla da je znatan pad prihoda automatski doveo do situacije da se pristupi rebalansu, naglasivši da podržavaju stav Gradske uprave da se ne prekidaju kapitalni projekti.

Ostavite komentar: