Komunalna policija sve češće na meti napadača: Apel državi da stoji iza svojih kontrolnih organa

Država mora jasno da kaže da stoji iza svojih kontrolnih organa, poručuje predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić, komentarišući posljednji napad na komunalnog policajca.

Napad se dogodio proteklog vikenda u Banjaluci kada su komunalni policajci kontrolisali poštovanje epidemioloških mjera u banjalučkim noćnim klubovima. Tom prilikom je muškarac, koji je inače ranije bio u zatvoru zbog ubistva, udario šakom u glavu komunalnog policajca i slomio mu dioptrijske naočare.

Proljetos su u dva navrata fizički napadnuta tri republička inspektora, koji su takođe kontrolisali epidemiolške mjere.

I ranije su inspektori bili meta fizičkog napada, a veoma poznat slučaj je kada je napadnut republički vodni inspektor tokom službene kontrole kod privrednog subjekta ”Rašo” u Osiječanima. Inspektor je u okviru redovnog inspekcijskog nadzora trebalo da obavi kontrolu uređenja vodotoka i eksploatacije šljunka.

Dolaskom inspektora na lice mjesta, od kojih je jedna inspektorka, radnici koji su zatečeni nisu dozvolili kontrolu već su prvo verbalno, a zatim i fizički nasrnuli na inspektore.

“Kao što smo u više navrata već isticali, inspektori su svakodnevno u obavljanju svojih poslova izloženi prijetnjama, kao i verbalnim i fizičkim napadima. Posljednji u nizu fizičkih napada na inspektora Inspektorata RS, kao službeno lice, desio se 3. aprila, kada je fizičko lice nasrnulo na republičkog poljoprivrednog inspektora prilikom inspekcijske kontrole jednog ugostiteljskog objekta u Brodu. Neposredno prije ovog incidenta, 23. marta, napadnuta su još dva republička šumarska inspektora u toku inspekcijske kontrole poštovanja epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu u Banjaluci”, kažu za Srpskainfo u inspektoratu RS.

Ističu da ovo nije prvi put da su inspektori izloženi napadima. Bilo je i ranije slučajeva gdje su inspektori fizički napadnuti, gdje su im otimani mobilni telefoni, skidani točkovi s automobila, pa čak i ekstremnih situacija gdje su im životi bili ugroženi prijetnjom vatrenim oružjem. Pored već navedenih slučajeva, inspektori Inspektorata RS su u pet različitih slučajeva bili napadnuti, oni ili njihova imovina.

“Bez obzira na prijetnje i napade koje svakodnevno dobijamo, inspektori će i dalje raditi svoj posao i nikome nećemo dozvoliti da vrši pritisak na inspektore. Od drugih nadležnih organa samo očekujemo da preduzmu mjere u cilju zaštite naših službenika”, poručuju iz Inspektorata RS.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, kaže da inspektori nemaju adekvatnu zaštitu. On najavljuje za petak sjednicu republičkog odbora, jer su sve učestaliji napadi na službena lica koja obavljaju svoje dužnosti.

“Moramo da vidimo na koji način da maksimalno zaštitimo te ljude, a jedan od prijedloga sigurno će biti da se obezbijedi asistencija policija prilikom noćnih kontrola”, navodi Marić.

Ostavite komentar: