Komarica povodom katoličkog Božića: Čovjek treba biti neumorni graditelj mira

25.12.2023. | 08:40

Božja nas objavljena mudrost poučava da je Božić ne samo povijesna stvarnost, nego i trajna sadašnjost te ujedno sveudiljna sudbina cijelog čovječanstva, ne samo skupine pojedinaca, ili samo članova jednog naroda, rekao je Franjo Komarica, biskup banjalučki, “Nezavisnim novinama” povodom katoličkog Božića.

On je rekao da je na čelu Banjalučke biskupije skoro 35 godina i da su prethodne godine bile teške i izazovne za sve, ali da se uz Božju pomoć uspjelo sačuvati međusobno jedinstvo i gajenje dobrosusjedskih, miroljubivih odnosa prema komšijama.

“Bile su to izuzetno dramatične godine za sve. Nametnuti nam, “zastupnički” rat, kao i izostanak zaživljavanja pravne države i dosljednog provođenja Dejtonskog sporazuma tijekom svih poratnih godina, iskorijenio je fizičku nazočnost velike većine predratnih članova biskupije. To je urodilo brojnim poteškoćama i problemima za normalan život ove biskupije. Uz Božju pomoć uspjelo nam je sačuvati međusobno jedinstvo i gajenje dobrosusjedskih, miroljubivih odnosa prema našim susjedima”, poručio je Komarica.

Komarica o atmosferi dočekivanja Božića.

“Opću atmosferu koja vlada u našoj zemlji, u zemljama okruženja i u svijetu, oni dijele zajedno s drugim svojim sugrađanima. Kakva “atmosfera” vlada u njihovim srcima i obiteljima – to ovisi o duhovnoj pripremljenosti svakog pojedinca. Znam da su se i ove godine brojni vjernici trudili tijekom predbožićnog vremena Došašća – Adventa molitvom, sudjelovanjem na svetim misama zornicama te primanjem sakramenata svete ispovijedi i svete pričesti kao i djelima milosrđa te postom da što plodnije proslave najradosniji kršćanski blagdan – Božić”, dodaje Komarica.

“Na samom kraju svim katolicima i drugoj kršćanskoj braći i sestrama želim od srca Čestit – Sretan Božić! Blagoslovljenu, mirnu i za vječnost plodnu novu Godinu spasenja 2024. Koristim prigodu da svoj pravoslavnoj braći i sestrama već sada čestitam Božić s radosnim pozdravom: Mir Božji – Hristos se rodi! I njima i svim ljudima, cijenjenim mojim sugrađanima, želim sretnu, mirnu i dobrim djelima plodnu novu Godinu spasenja ljudskog roda 2024!”, kazao je on.