Koliko se poštuju epidemiološke mjere u Banjaluci

Mada se masovno komentariše da su mnoge propisane mjere zaštite samo kozmetičke prirode, jer ih se rijetko ko pridržava, inspekcijske službe, čini se, ne vide isto što i obični građani.

Ukontrolama ugostiteljskih objekata, javnog prevoza i vrtića u Banjaluci, kojih je od 1. do 24. avgusta ukupno bilo 59, gradski inspektori izrekli su tek jednu kaznu za nepridržavanje higijensko-epidemioloških mjera u radu.

U ovom periodu obavljeno je 25 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih objekata u smislu „poštivanja vanrednih mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti izazvane virusom korona. Tržišna inspekcija kontrolisala je da li ugostitelji poštuju ograničeno radno vrijeme u skladu sa Zaključicma Republičkog štaba za vanredne situacije, da li se ljudi pridržavaju obaveze nošenja maske, da li se poštuje fizička distanca u objektu, sprovode obavezne mjere dezinfekcije i druge mjere u skladu sa Uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS.

– Inspekcijskim nadzorima u momentu kontrole nisu utvrđene nepravilnosti – rekli su iz Gradske uprave.

Vrtići

Gradska inspekcija obilazi i nadgleda rad obdaništa, koja takođe funkcionišu po posebnim epidemiološkim mjerama.

U prošlom mjesecu zdravstvene i inspekcija za hranu izvršili su pet kontrola u predškolskim ustanovama. Utvrđeno je da se uglavnom poštuju preporučene mjere vezano za prijem djece u vrtić, mjerenje temperature, broj mališana u grupama, provođenje dezinfekcije kompletnog prostora u kojem borave djeca, te predmeta koje koriste djeca po unaprijed pripremljenom planu. Kontroliše se još i da li se zaposleni pridržavaju propisane fizičke udaljenosti i nošenja maski, poštuje li se zabrana ulaska roditelja kod odlaska djece iz vrtića i da li se svakodnevno i ažurno vodi evidencija.

– U jednoj predškolskoj ustanovi uočeni su sanitarno-tehnički nedostaci, koji bi mogli uticati na provođenje higijenskih mjera i bezbjedan boravak djece, te je inspektor rješenjem naložio otklanjanje nedostataka – rekli su nadležni, ne precizirajući da li je u pitanju javni ili privatni objekat.

Kazna 100 KM

Najviše kontrola, ipak, bilo je u javnom prevozu. Saobraćajna inspekcija je u okviru redovnih kontrola javnog gradskog prevoza obavljala i kontrole poštovanja Zaključka o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona, izdatog od Republičkog štaba. Uputili su dopis svim prevoznicima da kod ulaznih vrata u autobus postave upozorenja o obaveznom nošenju zaštitnih maski, te da vozači ne dozvole ulaz u autobus putnicima koji nemaju zaštitne maske.

– Saobraćajna inspekcija je postupala preventivno do 5. jula, odnosno upozoravala prevoznike, vozače i putnike u autobusu, nakon čega je krenula s represivnim mjerama. U julu je obavljeno 47 kontrola u javnom prevozu, a sankcionisana su dva fizička lica – vozača, zbog nenošenja zaštitnih maski. Iznos novčane kazne za fizička lica je 100 maraka – precizirali su iz Grada.

U avgustu je, kažu, obavljeno 29 kontrola u javnom prevozu, pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti.

Javni prevoz od ovog ponedjeljka ponovo vozi punim kapacitetom, po zimskom redu vožnje. Mjerama koje je propisao Institut, vozači i putnici su u obavezi da nose maske, preporučuje se postavljanje fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika, a u izuzetnim slučajevima vozači mogu koristiti i vizir. Takođe, u autobus se ulazi na jedna vrata, a izlazi na druga. Ukoliko autobus ima jedna vrata, prvo izlaze putnici, a zatim ulaze drugi. Obavezna je dezinfekcija vozila u skladu s preporukom Instituta.

Svjesni problema

Broj zaraženih već danima se ne smanjuje, poručio je prije dvije sedmice zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, najavljujući za taj vikend strože kontrole ugostiteljskih objekata.

Amidžić je rekao da su u Gradskoj upravi svjesni problema s kojima se ugostitelji susreću od izbijanja pandemije i činjenice da ih svako ograničavanje u radu skupo košta, ali i da epidemiološka situacija u Banjaluci zahtijeva da se svi striktno pridržavaju propisanih mjera.

Nakon njegove najave, provjerili smo koliko je tog vikenda, 22. i 23. avgusta, obavljeno kontrola.

– Izvršen je nadzor u četiri ugostiteljska objekta, bez utvrđenih nepravilnosti u trenutku kontrole – odgovorili su iz tržišne inspekcije, navodi SrpskaInfo.

ZATEKLI 500 GOSTIJU

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka uz prisustvo jedinice Žandarmerije MUP RS i Komunalne policije obavili su tokom vikenda raciju u kafićima “988” i “La strada” u Banjaluci.

– Prilikom kontrole jednog ugostiteljskog objekta zatečeno je oko 500 gostiju. Kontaktiran je dežurni okružni javni tužilac, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, te naložio da se nakon prikupljanja svih činjenica OJT Banjaluka dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv vlasnika ugostiteljskog objekta – rekli su u Policijskoj upravi Banjaluka.

 

 

Ostavite komentar: