Kiša “potapa” banjalučku „Aquanu“

Svakodnevna kiša i zahlađenje, poznati banjalučki bazen „Aquana“ puni dugovima. Gradski „Aqua park“, koji je nekada sezonu otvarao u maju, ove godine niko ne posjećuje ni u junu, što znači gomilanje gubitaka i poslovanje koje je u dobra vremena bilo ispod linije rentabilnosti.

„Aqua park“ svoja vrata za kupače otvorio je 13. juna, međutim, zbog kiše i ružnog vremena, kupači su ovo mjesto posjetili svega dva dana.

„Imamo jako lošu sezonu. Već je kraj juna, a mi nemamo posjeta. Vrijeme koje je iza nas nije dozvoljavalo da popunjavamo naše kapacitete. Stvaraju nam se ogromni troškovi. Mi svaki dan kada smo u punom kapacitetu izdvajamo 1.000 KM samo za struju, hlor i vodu, a kada nemamo kupača to je oko 400-500 KM. To su troškovi od oko 30.000 KM mjesečno, a naši prihodi trenutno iznose svega 15.000 KM“, kaže za portal CAPITAL direktor „Aquane“ Vedran Mitrović.

Uprava preduzeća gleda u nebo, nadajući se da će im sezonu malo popraviti naredna dva mjeseca.

Javno preduzeće „Aquana“ u sklopu kojeg se nalazi Gradski olimpijski bazen, restoran i „Aqua park“ godinama unazad negativno posluje.

Samo tokom prošle godine ovo preduzeće poslovalo je sa gubitkom u iznosu od 486.640 KM, a godinu ranije ova cifra je bila znatno veća te iznosila čak 1,3 miliona KM.

Mitrović ne sumnja da će ovo biti jedna od najtežih godina.

„Još nismo radili šestomjesečni izvještaj poslovanja našeg preduzeća, ali se može reći da otprilike imamo gubitke od blizu pola miliona KM,“ rekao je Mitrović.

Dodaje da će se ovo preduzeće, u dogovoru sa Gradom Banja Luka kreditno zadužiti oko 3,2 miliona KM da bi pokrilo sve troškove koje „Aquana“ ima u posljednjih 12 godina od osnivanja. Ne vide drugi način izmirenja svih dospjelih obaveza.

Ističe da su u posljednje tri godine kroz restruktuiranja i smanjenje troškova otpustili veliki broj radnika.

Broj zaposlenih u „Aquani“ trenutno iznosi 62, a u posljednje tri godine otpušteno je 36 radnika.

Situaciju je dodatno otežala i kriza uzrokovana pandemijom virusa korona, kada su zbog vanredne situacije bili zatvoreni i Gradski olimpijski bazen i restoran „Aquana“ koji posluju u sklopu ovog javnog preduzeća.

Gradski olimpijski bazen svoja vrata otvorio je nakon skoro tri mjeseca, te počeo sa radom 25. maja, a restoran koji je svoje poslovanje preusmjerio na organizovanje raznih događaja ostaje i dalje zatvoren.

„Mi tri mjeseca uopšte nismo radili. Gradski bazen je bio u tom nekom hladnom režimu, bazen se ne može samo ugasiti pa upaliti. Prije otvaranja, u mjesecu aprilu, radili smo redovni godišni remont koji inače radimo u avgustu, s obzirom da očekujemo da ćemo i tada raditi. Restoran u sklopu „Aquane“ isto ne radi. Inače smo koncept poslovanja usmjerili na organizovanje proslava, od rodjendana, krštenja i svadbi, međutim sve što je sad bilo zakazano, otkazano je,“ kazao je Mitrović.

Ove godine u planu su bile i neke investicije i proširenje Aqua parka, ali kako navodi Mitrović do toga neće doći, te se o tome može pričati nekih narednih godina.

 

Izvor:(Capital.ba)

 

 

Ostavite komentar: