Kiša pogodovala brojnosti komaraca: Zaprašivanje u Banjaluci naredne sedmice

21.06.2023. | 12:11

Kišovito vrijeme u proteklom periodu pogodovalo je razmnožavanju komaraca, a kako su potvrdili iz Odjeljenja za društvene djelatnosti – preduzeće „Eko – bel“ je krajem prošle sedmice započelo sa monitoringom prisustva larvi komaraca i larvicidnim tretmanom, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Akcija obilaska stalnih i privremenih staništa larvi komaraca na području grada Banjaluke izvršena je u tri pravca kretanja, i to: Vrabanja, Ada, Debeljaci, Rebrovac, Česma, Maćir, Priječani; Derviši, Zalužani, Kuljani, Dragočaj i Motike, te u pravcu Šargovac, Rakovačke Bare, Petrićevac – Potok Podstranac.

Povećana brojnost larvi komaraca je konstatovana na većini lokaciji, a razlog tome su nepogodne vremenske prilike u prethodnom periodu. Lokacije na kojima je uočena najveća brojnost larvi kamaraca su: Debeljaci (Tešana Podrugovića, Arčibalda Rajsa, Braće Kavić), Mađir (Zdravka Dejanovića), Priječani (Hilandarska ulica), Zalužani (Blagoja Parovića iza broja 56), potok Podstranac- kolektor, Rakovačke Bare ( Bitoljska ulica), Motike (Kralja Aleksandra – šljunkara) i Šargovac (Mala ulica).

“Većina kanala je napunjena vodom, a kako je temperatura naglo porasla stekli su se povoljni uslovi za razvoj komaraca. Napominjemo da veliku ulogu u razvoju larvi komaraca imaju predmeti koji zadržavaju vodu (saksije, gume za automobile i slično), kao i nepokošene površine”, navode iz Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Kako su najavili, prateći vremensku prognozu i stanje na terenu, aktivnosti na suzbijanju odraslih formi komaraca na području grada Banje Luke trebalo bi da počnu iduće sedmice, a o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.