Kasni projekat na Vrbasu: Ljeto prođe bez dajak pristaništa

BANJALUKA – Mada su se dajakši nadali da će ovog mjeseca dobiti prvo pristanište za čamce, cijeli projekat se odužio.

Radi se o novom turističkom sadržaju za koji je odobren i novac u ovogodišnjem budžetu Grada Banjaluka, ali radovi, po svemu sudeći, neće početi ove sezone. Planirane su bile tri lokacije, ali za sada je izvjesna samo ona na plaži Abacija.

– Pomjerali smo samu lokaciju nekoliko puta, za pristanište kod kluba izviđača “22. april” smo uradili urbanističko-tehničke uslove i idejni projekat. Međutim, prilikom izrade dokumentacije projektant je zahtijevao da se uradi glavni projekat kako bi sve bilo kompatibilno sa postojećom obaloutvrdom, tako da radovi neće brzo početi – precizirali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Kako dodaju, zbog učestalih žalbi građana odustalo se od pristaništa kod novog Zelenog mosta, a odgovarajućom se nije pokazala ni lokacija kod drvenog mola na Obilićevu.

Andrej Zamolo, iz Nektar Dajak kluba, naglašava da iz godine u godinu raste interesovanje građana i turista za dajakaštvo i ovu banjalučku tradiciju, zbog čega je i izgradnja pristaništa veoma značajna.

– Dajak je simbol grada koji rijetko koji turista zaobiđe, da ga ne vidi i ne provoza se, pa čak i da sam proba voziti čamac. Čamac vozimo u centralnom dijelu grada, i tu nemate nijedno adekvatno mjesto gdje možete prići vodi i ukrcati se, tako da nam je pristanište neophodno. Takvo jedno sređeno mjesto će imati veliki značaj, jer što su obale Vrbasa uređenije to je i ljepša slika Banjaluke – ocjenjuje Zamolo.

Dajak čamac je specifičan za Banjaluku, kao gondola za Veneciju. Još od svog postanka imao je specifičan izgled i oblik trupa prilagođen brzom Vrbasu.

Poseban način vožnje, uz pomoć dajak štapa, proistekao je iz konfiguracije korita rijeke, koja je u Banjaluci brza i najvećim dijelom plitka, s kamenim i stjenovitim dnom. Čamac je ranije korišten u trgovačke svrhe.

Sadržajan avgust

U okviru 66. manifestacije „Ljeto na Vrbasu“, posljednjeg dana, u nedjelju će biti održana tradicionalna trka dajak čamaca.

Narednog vikenda planirana je i brzinska trka dajakaša „4 Cross dajak“, u kojoj je cilj odvesti stazu bez grešaka i stići prvi. Trka se vozi uzvodno i nizvodno, a na stazi su postavljene bove oko kojih su se učesnici moraju okrenuti.

Kraj mjeseca obilježiće promotivne vožnje Vrbasom, koje dajakaši svake godine prirede sugrađanima.

 

Izvor:(SrpskaInfo)Ostavite komentar: