Kapor o 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku: Srbima sloboda znači sve

Sloboda je jedna od najskupljih srpskih riječi i upravo zbog toga Srbi, gdje god se nalazili, moraju da je slave i da se sjećaju onih koji su je izobrili, izjavio je u Banjaluci državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor.

Kapor je tokom obilježavanja 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku istakao da sloboda Srbima znači sve.
“Današnji dan je specifičan po tome što su poslije četiri veka Banjaluka i ovi krajevi oslobođeni od tuđuske okupacije. Specifičan je i po tome što je to početak vremena kada je srpski narod izborio pravo na svoju državu, postojanje i granice”, istakao je Kapor novinarima.
Srpska vojska je u Banjaluku ušla 21. novembra 1918. godine.
Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod na ovim prostorima nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrogarskom.
Nakon herojske borbe i proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, srpska vojska je za 45 dana oslobodila Beograd, a u Banjaluku je ušla 21. novembra.
U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Obilježavanje 103 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku počelo je jutros parastosom koji je u Hramu Hrista Spasitelja služen za sve nestale i poginule borce i civile u Prvom svjetskom ratu.
Održan je defile “Marš slobode srpske vojske”, u kojem su učestvovali pripadnici Konjice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, statisti u uniFormama srpske vojske iz Prvog svjetskog rata i orkestar MUP-a.
Kod spomenika banu nekadašnje Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljeviću položeni su vijenci.
U porti Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci upriličen je prigodan kulturno umjetnički program.
Svečanostima su prisustvovali i ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, konzul-žeran Srbije u Banjaluci Vesna Marinković, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, gradonačelnik Draško Stanivuković, predstavinici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, nevladinih boračkih organizacija i udruženja iz Republike Srpske i Srbije.
Obilježavanje ovog značajnog istorijskog događaja zajednički su organizovali odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Ostavite komentar: