Kad zafali pet miliona za garažu! Đajić: Ne pitam se ja, već Ministarstvo zdravlja

23.06.2023. | 07:07

Gradi se skoro tri godine, rokovi za završetak su se mijenjali četiri puta i na kraju je zafalilo para. Tako bi se, ukratko, mogla opisati gradnja parking garaže kod Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci koja će, prema tvrdnjama Vlade Đajića, direktora UKC-a, biti završena do kraja godine. Ipak, i dalje je nejasno ko će obezbijediti dodatnih pet miliona KM.

Naime, Đajić za BL portal kaže da se ova ustanova “ne pita” da li će ta sredstva biti odobrena, već se pita Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Vlada Republike Srpske.

“Što se tiče dodatnih troškova, izvođač radova je podnio zahtjev Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Vladi Republike Srpske. Mi smo samo ugovorna strana koja će preduzeti sve zakonske mjere da se izgradnja privrede kraju ili ćemo tužiti izvođača radova i tražiti nekog drugog“, kaže Đajić za BL portal i dodaje da garaža mora biti završena do kraja ove godine i da radovi nisu stali.

Takođe tvrdi da neki međunarodni fondovi žele da kupe garažu po duplo većoj cijeni, ali da se ona neće prodavati.

“To je narodna garaža i zato ću insistirati da se ne napaćuje parking pacijentima i zaposlenima u Kliničkom centru“,  kaže Đajić.

Međutim, vlasnik firme Marković Invest iz Laktaša, koja je izvođač radova na ovoj garaži, za BL portal tvrdi da nikakav zahtjev nisu uputili Vladi Republike Srpske, kao ni Ministarstvu, već samo UKC-u Republike Srpske.

“Poslao sam zahtjev Univerzitetskom kliničkom centru, jer Ministarstvo ni Vlada s tim nemaju ništa, Klinički centar je potpisnik ugovora”, kaže za BL portal Rade Marković, vlasnik ove firme.

Marković dodaje da je zahtjev da dodatne troškove na izgradnji garaže uputio prije oko mjesec dana, ali odgovor da li će novac biti odobren ili ne još nije stigao. Napominje da radovi na izgradnji garaže i dalju traju.

I iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kratko poručuju da je to pitanje u nadležnosti Univerzitetskog kliničkog centra, koji je ugovorna strana i naručilac.

Podsjetimo, izgradnja garaže kod Univerziteskog kliničkog centra počela je 2020. godine, a rokovi za završetak radova su četiri puta pomjerani. U međuvremenu je izvođač radova Marković Invest zatražio dodatnih pet miliona da bi radove završili, a prema prvobitnoj procjeni ona je trebalo da košta 35 miliona maraka.

Željka Pavlović, BL portal