Još dva dana za primjedbe: U Banjaluci kod Delte planiran neboder od 20 spratova FOTO

28.07.2023. | 07:08

Na jednoj od trenutno najatraktivnijih lokacija u Banjaluci, između novoizgrađenog teniskog terena i tržnog centra Delta Planet, odmah uz kružni tok, mogao bi da “nikne” neboder do 20 spratova. Potencijalno jedna od najviših zgrada u Banjaluci predviđena je novim Nacrtom izmjene dijela Regulacionog plana „Centar-Aleja“, umjesto do sada planiranog troetažnog objekta na ovom mjestu. Nacrt je na javnom uvidu do subote, 29. jula, do kada građani mogu dati svoje primjedbe i sugestije. 

Kako je obrazloženo, izmjenom će biti obuhvaćen prostor koji se nalazi na uglu ulica Olimpijskih pobjednika i Srpske vojske, ukupne površine od 1,52 hektara.

Prema još važećem regulacionom planu, koji je donesen 2018. godine, na ovoj lokaciji je planirana izgradnja tri objekta. Konkretno, izgradnja poslovnog objekta sa tri sprata i izgradnja dva stambeno-poslovna objekta od šest spratova.

Pomenuti kompleks planiraju da grade kompanije „Termomontaža“ a.d. iz Banjaluke i „Metalex“ d.o.o. iz Prnjavora koje su i inicirale izmjene ovog dijela regulacionog plana.

“Razlog za pokretanje inicijative za izmjenu dijela navedenog Regulacionog plana, ogleda se u potrebama vlasnika i korisnika ovog zemljišta za drugačijom organizacijom prostora, odnosno potrebom za uvođenjem višeporodičnih stambeno-poslovnih objekata spratnosti Po+P+9 i Po+P+6, umjesto dva niža višeporodična stambeno-poslovna objekta spratnosti -2Po+P+6 i poslovnog objekta Po+P+3, koji bi bolje iskoristili prostor u odnosu na važeće plansko rješenje, uz poštovanje urbanističkih parametara”, navodi se u obrazloženju tekstualnog dijela ovog prijedloga.

Stanje i spratnost objekata prema regulacionom planu iz 2018. godine

Ukoliko ovaj plan nakon javnog uvida bude prihvaćen, preko puta Delte, odmah uz kružnu raskrsnicu, Banjaluka će dobiti neboder od 20 spratova, koji će u obliku latiničnog slova „L“ biti povezan sa drugim, nešto nižim objektom od 16 spratova.

Ovi neboderi biće izgrađeni na mjestu gdje je prethodno bio planiran poslovni objekat od tri etaže, a njihova namjena biće stambeno-poslovnog tipa. I na drugom dijelu parcele, investitori su odlučili da idu „u visinu“, pa će umjesto dvije lamele od šest spratova, na ovom mjestu biti izgrađena dva objekta od sedam, odnosno 12 spratova, sa jednoetažnim dijelom koji ih spaja.

Poređenjem dva regulaciona plana, može se primijetiti da su dva nebodera od 16 i 20 spratova, površinski, u temeljima, ukupno manja od prethodno planiranog objekta od tri etaže, međutim ogromna razlika u spratnosti je više nego očigledna.

Spratnost i stanje prema predloženim izmjenama dijela regulacionog plana

Rezultat ove ogromne razlike u spratnosti je mnogo veća ukupna površina pod objektima, u slučaju predloženog plana. Tako su investitori od 1.819 metara kvadratnih „dobili“ 4.362 kvadrata.

Nakon javnog uvida koji se završava u subotu, 29. jula, slijedi javna rasprava na kojoj će se razmatrati stavovi zainteresovanih stana. Nakon toga će nosilac pripreme Plana i gradonačelnik utvrditi prijedlog i dostaviti ga Skupštini grada na razmatranje.

Srđan Banović, BL portal