Jedan od simbola Banjaluke: Potpisan ugovor o obnovi Sahat kule

Sahat kula, jedan od simbola Banjaluke, ponovo će se “naći” uz Ferhat-pašinu džamiju u Banjaluci, nakon što je danas potpisan ugovor o njenoj izgradnji.

U ime Grada Banjaluke, koji će obezbijediti sve potrebne dozvole, ugovor je potpisao gradonačelnik Igor Radojičić, dok će radove finansirati Vakufska direkcija.

“Izražavam zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora o obnovi Sahat kule u Banjoj Luci, a i današnje potpisivanje je praktično obavljeno putem video konfererncije na relaciji Banjaluka – Sarajevo – Ankara. Partneri u poslu su Vakufska direkcija koja će realizovati i finansirati projekat, zatim Grad Banja Luka koji će obezbijediti sve neophodne dozvole i Muftijstvo banjalučko. Sahat kula je u Banjaluci stajala skoro pola milenijuma, a srušena je 1993. godine. Obnovom je predviđeno njeno vraćanje na staru lokaciju pored Ferhat-pašine džamije. Sahat kula je jedan od simbola grada, dio kulturnog blaga i hvala svima koji će pomoći da se taj simbol obnovi”, rekao je Radojičić.

Muftija banjalučki Nusret Abdibegović, kazao je da urbani dio grada ne čine samo ljudi već i objekti, zgrade i istorijsko nasljeđe koje svaki grad ima i kojim se ponosi.

“Banjaluci ćemo vratiti njenu Sahat kulu i nadam se da ćemo time pružiti još veću toplinu svima koji dolaze ovdje”, naglasio je Abdibegović.

Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, objasnio je da će se, nakon potpisivanja protokola o izgradnji Sahat kule u Banjoj Luci, pristupiti izradi projektne dokumentacije i pribavljanju dozvola.

“Nakon toga ćemo raspisati tender za izvođača radova. Vjerujemo da ćemo sve procedure završiti u što kraćem roku i da ćemo krenuti sa obnovom Sahat kule”, zaključio je Zaimović.Ostavite komentar: