Jedan od prvih gradova na ovim područjima: Banjaluka od 1908. godine ima vodovod

Banjaluka još od 1908. godine ima vodovod. U to vrijeme to je bio među prvima izgrađenim sistemima za vodosnabdjevanje na ovim područjima.

Od prvog izvorišta Subotica, na južnim padinama planine Strmac, voda je cjevovodom dužine oko 23 kilometra stigla do centra grada snabdjevajući naselja kroz kojа je prolazio.

S tog cjevovoda razvedena je gradska mreža kroz centar grada, do hotela “Bosna”, pa do Rosulja i Kočićevog vijenca.

– Cijevima smještenim u korito ispod mosta, voda je stigla preko Vrbasa do Obilićeva. Na mrežu je ugrađeno 14 javnih česmi. Godine 1920. vodom se koristi 16.000 stanovnika – pojašnjavaju iz “Vodovda”.

Izvorište Subotica je 34 godine bilo jedino izvorište s kojeg se Banjaluka snabdjevala vodom, a i danas je aktivno i strateški je vodovod za Klinički centar.

Od 1939. do 1942. godine na lokaciji u Novoseliji izgrađena su prva dva bunara s pumpnom stanicom, pogonskom zgradom, potisnim cjevovodom od izvorišta do centra grada.

Taj se period smatra početkom ekspanzije gradnje vodovoda. Godine 1962. grad ima oko 50.000 stanovnika, a vodu koristi njih 75 odsto.

– Ukupno sedam bunara bilo je dovoljno za vodosnabdjevanje, sve do 1977. godine, kad je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje vode Vrbasa. Osamdesetih godina Banjaluka ima 124.000 stanovnika i bilo je potrebno izgraditi još tri bunara. Danas je u funkciji osam bunara. Nova fabrika vode u Novoseliji, kojom su značajno prošireni kapaciteti, puštena je u rad 2007. godine – poručuju iz “Vodovoda”.

Sistemom prečišćavanja obezbjeđuje se 75 odsto vode, a bunarskim sistemom 25 odsto.

Ostavite komentar: