Jasni pokazatelji: Evo odakle novih 17 miliona KM u banjalučkom budžetu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković hvali se da će nakon rebalansa budžetska kasa biti teža za 17 miliona KM. Uglavnom zasluge za dodatne milione pripisuje radu svoje administracije. ATV u analizi ističe da brojevi iz Nacrta rebalansa budžeta Grada Banjaluka za 2021. koji je pripremilo Odjeljenje za finansija Gradske uprave Banja Luka govore drugačije.

Iz Nacrta rebalansa budžeta Grada Banjaluka za ovu godinu koji je sastavila aktuelna Gradska uprava vidljivo je da je veći budžetski okvir rezultat prije svega suficita/nepotrošenih sredstava administracije Igora Radojičića, rasta prihoda od indirektnih poreza, donacija Republike Srbije i povoljne građevinske sezone, navodi ATV.

1. Suficit iz 2020. godine – 6.262.854 KM

Po okončanom finansijskom obračunu za 2020. godinu u kojoj je grad Banjaluku vodila administracija na čelu sa Igorom Radojičićem ostvaren je suficit, odnosno ostavljena su neutrošenih sredstava u iznosi 6.262.854 KM koja su sada na raspolaganju novoj gradskoj administraciji. Gradski Budžet raspolaže sa više od 10 miliona KM sredstava raspodjele suficita iz ranijih perioda, a skoro dvije trećine su nepotrošena sredstva iz 2020. godine.

2. Doprinosi rada poreskih organa

Prihodi od indirektnih poreza koje će državni, odnosno republički nivo doznačiti Gradu Banjaluka u Nacrtu rebalansa su projektovani u iznosu većem za 6.2 miliona KM, a uslijed prije svega rasta potrošnje i ekonomske aktivnosti.

“Što se tiče teritorije grada Banjaluka prihodi su iz nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske bili u iznosu od 648 miliona i 200 hiljada maraka i predstavljaju povećanje od 73 miliona i 200 hiljada maraka u odnosu na isti period prošle godine. Od tih prihoda koji su prikupljeni na teritoriji grada Banjaluka i u skladu sa zakonom o budžetskom sistemu kao izvorni prihodi lokalnih zajednica, a samim tim i grada Banjaluka pripalo im je 47,7 miliona km što je povećanje od 11 i po miliona u odnosu na isti period prošle godine”, kaže Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

3. Donacije od Republike Srbije, tačnije grantovi su povećani za 5,4 miliona KM

Značajna cifra kao podrška poboljšanju komunalne, sportske i školske infrastrukture Banjaluke stigla je od Republike Srbije. Grantovi su povećani za 5,4 miliona KM u odnosu na početni budžet koji je iznosio 1,3 miliona KM. Ovo povećanje dolazi iz inostranstva od donatora, a najveći među njima je Republika Srbija. Od Srbije grad Banjaluka dobio je milion KM za izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane, 500.000 KM za izgradnju gradskog parka i 4,3 miliona KM za izgradnju škole u naselju Ada.

4. Dobra građevinska sezona i rast prihoda po osnovu rente

Zahvaljujući dobroj građevinskoj sezoni i rastu prihoda po osnovu rente i drugih naknada koje naplaćuje grad, u budžet je stiglo oko 3,5 miliona KM.

 

Ostavite komentar: