Jalić zadovoljan odlukom Vlade Srpske: Besplatan smještaj za studente u Banjaluci plus za roditelje

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Radovan Jalić izjavio je Srni da su studenti zadovoljni odlukom da smještaj u studentskim domovima bude besplatan za sve koji ostvare to pravo.

“To znači manja izdvajanja roditelja za studiranje u Banjaluci, kao i u Republici Srpskoj uopšte”, rekao je Jalić.

On je rekao da su paviljoni Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci imali različite cijene smještaja, te da se smještaj u prvom, drugom i trećem paviljonu plaćao 20 KM, dok je cijena smještaja u četvrtom paviljonu bila 70 KM.

“Sada će roditelji na mjesečnom nivou izdvajati manje novca za potrebe svoje djece”, rekao je Jalić.

On je rekao da će besplatan smještaj u studentskim domovima Republike Srpske generalno pozitivno uticati na broj studenata u domovima, ali i na univerzitetima uopšte.

“U ova teška vremena bilo kakva finansijska olakšica dobro dođe, tako da će studenti sigurno više ići u domove. Znamo svi da su cijene privatnih smještaja – stanova u okolini fakulteta znatno povećane, tako da je studentima mnogo bolja opcija da stanuju u domu”, rekao je Jalić.

On je podsjetio da su prvi i drugi paviljon Studentskog centra “Nikola Tesla” renovirani prije nekoliko godina, dok je četvrti paviljon relativno nov.

Jalić je rekao da bi renoviranje trećeg paviljona trebalo biti uskoro završeno.

“Imaćemo četiri veoma uslovna i zaista zadovoljavajuća paviljona, tako da će studenti imati besplatnu i dosta dobru opciju za smještaj. Nadam se da će onda to povećati broj studenata i da će se pojaviti potreba za izgradnju još jednog paviljona u Banjaluci”, zaključio je Jalić.

Smještaj u studentskim domovima u Republici Srpskoj biće besplatan za sve studente koji ostvare pravo na studentski dom, saopšteno je danas iz Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Godišnje će iz budžeta Republike Srpske biti obezbijeđeno 2.600.000 KM za finansiranje smještaja i 3,50 KM za sufinansiranje ishrane po jednom studentu dnevno.

Ostavite komentar: