Jači od opake bolesti: Organizovano pohađanje nastave za djecu u Roditeljskoj kući u Banjaluci

Djevojčice i dječaci iz svih krajeva Srpske koji se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS od ove školske godine imaće organizovanu i predmetnu nastavu u Roditeljskoj kući u Banjaluci, kako opaka bolest ne bi stala na put nijednoj lekciji, niti petici.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” prethodnih godina zalagalo se da djeci na dugotrajnom bolničkom liječenju bude omogućeno redovno pohađanje nastave, a to pravo uvršteno je u Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju 2017. godine, dok je pravilnikom Ministarstva prosvjete i kulture omogućeno odvijanje nastave u Roditeljskoj kući. Ove godine uspjeli su napraviti korak više pa će za oboljelu djecu biti organizovana i predmetna nastava, a sve u saradnji sa banjalučkim osnovnim školama “Ivo Andrić” i “Sveti Sava”.

Koliko djeci znači da i u tim najtežim trenucima vrijeme provode sa vršnjacima i savladavaju nove lekcije najbolje znaju porodice koje su to osjetile na svojoj koži.

Banjalučanka Jelena Prodan kaže za “Glas Srpske” da je njena kćerka Ivana bila tek krenula u drugi razred kada se razboljela.

“S njom su bila još dva drugara tako da je sve to nekako lakše podnijela. Bilo je to ključno za njeno mentalno zdravlje. Zadovoljni smo bili nastavom, a ogromno razumijevanje za sve imali su i u našoj školi”, kazala je Prodan.

Iako trenutno u Roditeljskoj kući boravi samo jedno dijete školskog uzrasta, u Udruženju “Iskra” kažu kako je dobro da imaju mogućnost za organizovanje predmetne nastave jer, nažalost, već sutra može da im na vrata zakuca još neki mali borac.

“Škole su već osmislile kako će izvoditi nastavu u skladu sa nastavnim planom i programom”, rekla je predsjednica Udruženja “Iskra” Dijana Berić.

Upravnica Roditeljske kuće Katica Kerkez ispričala je “Glasu” da u kući trenutno borave tri porodice i dodala da se taj broj stalno mijenja.

“Imamo djevojčicu koja je treći razred, ali nikad ne znamo kada će nam doći još neko. Dvije učiteljice joj drže nastavu, a dolazi i vjeroučitelj. Porodicama nastava u Roditeljskoj kući mnogo znači. Učitelji i nastavnici njihovim školama šalju izvještaje sa ocjenama koje se upisuju u dnevnik, tako da nema izostajanja sa nastave, a nema ni stresa prilikom povratka u učionice da sve uče odjednom”, ispričala je Kerkezova, naglasivši da je ovo veliki uspjeh i olakšanje i za djecu i za njihove roditelje.

Uspjeh

Katica Kerkez ispričala je da u toku školske godine ne bude mnogo djece na nastavi, pa veoma često učitelji s njima rade jedan na jedan.

“Uglavnom se svede na individualnu nastavu, kroz koju se učitelj mnogo više posveti djetetu. Pominjem stalno našeg Maksima koji je ovdje završio čitav jedan razred i polugodište sljedećeg, kada se vratio bio je daleko iznad svojih drugara”, istakla je Kerkezova.

Ostavite komentar: