Izdata građevinska dozvola, počeli nadzemni radovi: Šta se gradi u centru Banjaluke

Nakon završetka radova na tri podzemne etaže parking prostora u Ulici Vase Pelagića, u centru Banjaluke u posljednja dva mjeseca izvode se i nadzemni radovi.

Iz Gradske uprave potvrdili su BL portalu da je 9. decembra prošle godine izdata građevinska dozvola kojom su privrednom društvu „City Mall”, koje je 2016. godine počelo, pa iznenada obustavilo gradnju velikog šoping centra, sada odobrili rekonstrukciju i promjenu namjene podzemnih etaža kao prve faze izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa.

Između sjedišta Uprave za indirektno oporezivanje BiH s jedne, i Doma sindikata s druge strane, gdje se nekada nalazio poligon i parking auto škole grade se prizemni izlazi iz podzemne garaže i prostori u kojima će biti liftovi i stepeništa za one koji parkiraju vozila u garažu.

“Urbanističko – građevinska inspekcija izvršila je inspekcijski nadzor na licu mjesta i utvrđeno je da se izvode radovi na izgradnji AB zidnih platana na vertikalnim komunikacijama (stepenišne vertikale i liftovska okna), odnosno izlazima iz podzemne garaže,” navodi se u odgovoru urbanističko-građevinskog inspektora koordinatora Sanje Džida.

U tri podzemne etaže nalazi se prostor za 625 parking mjesta za putnička motorna vozila, 36 parking mjesta za motocikle, kao i tehničke i pomoćne prostorije.

Prema aktuelnom regulacionom planu dijela centralnog područja Grada Banja Luka iz 2018. godine, a koji se nalazi na sajtu grada, na tom prostoru predviđena je izgradnja petospratnog poslovno-stambenog kompleksa koji će faktički imati i šesti sprat jer je predviđena i povučena etaža. I nagrađena rješenja sa međunarodnog konkursa za uređenje centralne pješačke zone u Banjaluci koje su gradske vlasti ocijenile krajem 2019. godine predviđaju izgradnju stambeno-poslovnih zgrada na tom prostoru.

Projekat “Kompleks City Mall” u Banjaluci, Zap doo Beograd, 2019.

Iste godine, beogradski ZAP izradio je kompaniji „City Mall” Banjaluka projekat nazvan “Kompleks CITY MALL” iz kojeg je vidljivo da je prilagođen takvom rješenju. Beogradski projektanti su predvidjeli dva stambeno poslovna objekta i popločan prostor između njih kao dio šireg pješačkog poteza od Ulice Vase Pelagića do Hrama Hrista Spasitelja. Navode da je bruto nadzemna površina 32.600 m2, a spratnost -3+Pr+6+2Ps što znači da bi zgrade imale šest spratova i još dva povučena sprata. Projekat ranije planiranog tržnog centra predviđao je objekat na četiri nivoa.

Kompanija “City Mall” Banjaluka, prema posljednjim podacima iz registra pravnih lica poslovnog portala Akta, nalazi se u vlasništvu dvije kompanije poznatih banjalučkih biznismena, “IDEAL-KOMPANI doo Banjaluka” Nenada Luburića i “NEW TRO izgradnja i upravljanje nekretninama, usluge d.o.o. Banja Luka” koja se vodi na djecu i bliske rođake Mirka Risovića. Imaju dva zaposlena i iz godine u godinu posluju sa gubitkom. Tako su 2019.godine imali 849 konvertibilnih maraka prihoda, pa su tu godinu završili u minusu od 186.590 KM.

Projekat tržnog centra “City Mall” čija je izgradnja počela u maju 2016. godine i obustavljena nakon nekoliko mjeseci

 

Vlasti su ranije, nakon što se odustalo od izgradnje šoping centra, obećavale da će se na trgu, koji bi trebalo da bude izgrađen na tom potezu, nalaziti i centralni spomenik borcima Vojske Republike Srpske. Prošle godine je precizirano da bi to spomen-obilježje ipak trebalo biti izgrađeno kod spomenika banu Milosavljeviću i u neposrednoj blizini Palate Republike. Za sada je samo formiran Tim za pripremu idejnog rješenja, a izostanak konkretnih poteza pravdao se aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Ostavite komentar: